NRK Meny
Normal

Politikere er forsøkskaniner

33 stortingspolitikere svetter til ære for forskningen. Noen av dem må nå trene tre ganger i uka.

Kjell Ingolf Ropstad på Tredemølle
Foto: Privat

Hvordan trening er mest effektiv for en stillesittende en arbeidsnarkoman?

Det spør forsøkskanin Kjell Ingolf Ropstad fra Kristelig Folkeparti Aust-Agder.

– Nå har jeg gjennomført test av O2 – opptak. Det er en test vi skal gjøre igjen i slutten av denne tre måneders perioden, sier Krf-politiker Kjell Ingolf Ropstad.

Han er med i et forskningsprosjektet som skal teste hvilken treningsform som er mest effektiv for mennesker med en travel hverdag og mye stillesittende arbeid. Det skal undersøkes om det er moderat eller høyintensiv utholdenhetstrening som gir best resultater.

Kjell Ingolf Ropstad på Tredemølle

Kjell Ingolf Ropstad fra Evje og Hornnes kommune i Aust-Agder gikk på en smell med mye mer trening enn han først trodde.

Foto: Privat

– Jeg skal være med i den gruppa som trener med høy intensitet. Det betyr at jeg skal gjennomføre tre økter i uka med 85–95 prosent intensitet, i tillegg til vanlig trening, forteller Ropstad.

Stortingsform

Forskningsprosjektet gjennomføres av Høyskolen i Telemark og Høyskolen i Oslo og Akershus. Det kalles «Prosjekt Stortingsform» og har 33 stortingsrepresentanter påmeldt.

Politikerne deles opp i to tilfeldige grupper, der den ene skal trene utholdenhet med moderat intensitet i 60 minutter tre ganger i uka. Den andre gruppen skal trene med høy intensitet i 40 minutter, også de tre ganger ukentlig. Dette skal foregå i en åtte ukers periode og med personlig trenerveiledning.

– Jeg var vel ikke helt forberedt på at dette var i tillegg til vanlig trening, jeg trodde det skulle erstatte det. Jeg skrøyt jo på meg at jeg trener tre ganger i uka, men da jeg skjønte dette var på toppen av vanlig trening justerte jeg det ned til en til to ganger i uka, ler Ropstad.

Forskere Stortingsform

Stipendiat (f.v.) Eva Maria Støa og førsteamanuensis Solfrid Bratland Sanda er to forskerne ved Høgskolen i Telemark som skal arbeide med Prosjekt Stortingsform.

Foto: Høgskolen i Telemark

Han sier at når han først har meldt seg på skal han klare det.

Tidsklemme

En del av prosjektet går på å dokumentere hvordan treningen oppleves i form av tidsbruk og stress.

– Det er jo krevende å prioritere tid til trening, så det er kjekt å se hvilke form som fungerer best når man først prioriterer det, sier Ropstad

– Forskingen viser at økt aerob utholdenhetskapasitet er en sterk indikator for økt livslengde, heter det i prosjektbeskrivelsen.

Prosjektet skal også kartlegge hvor mange som fortsetter å trene etter at testperioden er over.

Nett-TV:

Se innslag om prosjektet i Puls

Verdens beste twintipkjører møter hard motstand når hun skal trene seks stillesittende datagutter. Og hvordan kan de travleste trene nok? 
Hva gjør stillesittende og stressa hverdager med helsa vår, spør programleder Helene Sandvig.