NRK Meny
Normal

Politiker sjikanert i salmesaken

Venstre-politiker Øystein Haga i Grimstad har blitt utsatt for sjikane i den langvarige og heftige salmedebatten.

Debatt om salmesang

Øystein Haga har i lengre tid tatt til orde for at Fedrelandssalmen ikke hører hjemme i kommunestyremøtene i Grimstad. Mandag ble han hørt, men saken har resultert i en rekke ubehageligheter, forteller Haga.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Øystein Haga

Øystein Haga er lettet over at salmesaken endelig er over – i alle fall i denne perioden.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Øystein Haga som selv er kristen, har gått hardt ut og sagt at salmesynging ikke har noe i en kommunestyresal å gjøre.

Det har han fått merke konsekvensene av.

– Jeg har fått SMS-er og en del brev – og folk har til og med kommet på døra mi og vil snakke meg. Da har jeg opplevd en mørkere side av Sørlandet enn det jeg visste eksisterte, sier Haga.

Unoter fra prest

Haga forteller til NRK at enkelte av henvendelsene har vært svært ubehagelige.

– En del av dem har vært av sjikanøs karakter. Nå er jeg ganske tykkhudet. Jeg er blitt veteran som politiker og tåler en del., men noe har likevel vært ganske sårende og går på min tro og mine innerste tanker og tvil.

– Nå sist fikk jeg brev fra en prest som skrev til meg hvor forferdelig min holdning var i forhold til den kristne kulturarven, sier Haga.

Årelang salmedebatt

Samlesang i GrimstaD

Flere kommunepolitikere hadde forlatt salen da salmesynginga startet mandag.

Foto: Sander Heggheim / NRK

I går vedtok kommunestyret i Grimstad at de som vil skal få lov til å synge Fedrelandssalmen før kommunestyremøtet starter.

Medlemmene av kommunestyret som ikke ønsker å stemme i skal dermed vente på gangen til de sangglade har tonet ut. Først etter at siste vers av Fedrelandssalmen er sunget, skal kommunestyremøtet åpnes offisielt.

SE: Salmesangen består i Grimstad

Også i 2009 kom det forslag om å slutte med salmesang, men den gang ble det nedstemt. Allerede i 2001 forsøkte partiet SV å kutte salmesangen, men etter heftig debatt beholdt man tradisjonen.

Rikspolitikere har også sunget ut i saken. Stortingsrepresentant og nestleder i KrF, Dagrun Eriksen fra Vest-Agder, uttalte i november i fjor at det var trist at Øystein Haga ikke liker salmesang før møtene.

Hun oppfordrer Haga heller til å komme opp med flere salmer som kan synges for å variere repertoaret.

Haga er lettet og glad for at salmesaken nå endelig er avklart.

– Noen ganger i denne langvarige prosessen har det vært ubehagelig, men nå har jeg lagt dette bak meg – heldigvis, sier Haga.