Normal

Politiker har bildilla på DeLorean

Bystyrepolitikeren er fan av filmene «Tilbake til fremtiden» og har blant annet kjøpt seg egen DMC-12 som ble brukt som tidsmaskin i filmene.

KrF-politiker Stian Birkeland i drømmebilen sin
Foto: Privat

Bystyrepolitiker Stian Birkeland fra Flekkefjord har akkurat landet i Nord-Irland. Denne uken skal han på treff og 35- års jubileum for bilen DeLorean, DMC-12. Den ble produsert i Nord-Irland i årene 1981 til 1993 og udødeliggjort i filmene «Tilbake til fremtiden» med blant andre Michael J. Fox.

DeLorean er død

– Spennende å reise i tid

KrF-politikeren er lektor og underviser i historie på videregående skole. Derfor fenger også historiene om den sprø vitenskapsmannen DOCc» som modifiserer en DeLorean DMC 12 og sender Marty McFly tilbake til fremtiden i den første filmen.

– Jeg er svært interessert i menneskehetens fantastiske verdenshistorie. Tenk hvor spennende det hadde vært å kunne reise i tid, sier Stian Birkeland til NRK.

Back to the future

Doc og Marty McFly i filmen ' Back to the future'.

Foto: Universal Pictures

Ifølge Wikipedia ble det produsert i over 9000 eksemplarer av den karakteristiske bilen med dører som åpnes om vinger. Nå skal det bare være 6500 biler igjen. KrF-politikeren fra Flekkefjord har en av dem.

Sammen med 200 andre bilentusiaster skal han feire jubileet i Belfast. Bilen som Birkeland har er 35 år gammel og kjøpte bilen fra den amerikanske bilprodusenten allerede i 1999.

Les også: Filmpolitiet om trilogien

Fan av «Tilbake til fremtiden»

Han forteller at filmene var først og fremst det som vekket hans interesse for bilen, men ikke minst historien om hvordan bilene ble produsert på fabrikken i Nord-Irland under en tid som var turbulent.

– Filmene er mine favoritter. De er utrolige gjennomtenkte med tanke på alle de teoretiske, praktiske, etiske og prinsipiellee utfordringer tidsreiser hypotetisk sett kan medføre, sier filmfanen som i fire dager skal hygge seg med de andre entusiastene.

Bilelskerne møtes i den gamle fabrikken i Dunmurry og kjører bilene på den gamle testbanen.

Design og deler

Flekkefjæringen liker godt formen og designen på bilen og han sier det ikke er vanskelig og få tak i deler. Og det siste er nok viktig ettersom motoren nå lekker kjølvæske.

– Det som er fantastisk med DeLorean, for uten om designet er blant annet bilens kjente måkevingdører og understellet som er fra Lotus. DeLorean er laget i glassfiber og børstet rustfritt stål, sier Birkeland.

Nå håper han å få bilen på veien slik at han kan delta på det legendariske Rally Monte Carlo som blant annet går over den bratte Tronåsen i Rogaland og inn Flekkefjord i Vest-Agder. Men da må han hjem og skru litt først.