NRK Meny
Normal

Politiet: – Skulle ønske vi kunne kontrollere mer

Veier fulle av bremse- og sladdespor er ikke et uvanlig syn i bygde-Norge, som her i Vennesla. Politiet sier de skulle ønske de kunne kontrollere mer.

Burning Vennesla

– Dette er et syn som ikke er veldig uvanlig i vårt distrikt, sier lensmann i Vennesla Frode Forslund.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Burning er en hobby for mange, men problemet er at det bryter med flere veitrafikklover, og man kan risikere å miste lappen dersom onkel politi tar deg på fersk gjerning.

– Dette er et syn som ikke er veldig uvanlig i vårt distrikt, sier lensmann i Vennesla Frode Forslund når han ser bildene.

Se video, dette er burning:

Det skal lite til for at det kan oppstå fare i denne sammenheng. Vi prøver å være ute og patruljere og kontrollere biler når vi har mulighet.

Vil kontrollere oftere

Forslund sier at det er viktig å slå ned på burningen, men det er vanskelig å ta noen på fersken. Derfor er de avhengig av tips fra folket.

Vi skulle ønske vi kunne være mer synlig og kontrollere oftere ute i distriktet, men operasjonssentralen må prioritere det som er viktigst og mest alvorlig først.

Han forklarer videre at dersom de tar deg mens du svir dekkene dine kan det føre til lite attraktive ting som anmeldelser, førerkortbeslag, forenklede forelegg, gebyr og avskiltinger.

(Artikkelen fortsetter under bildene.)

– Man lever bare en gang

Daniel Isaksen Berås fra Kristiansand er tidligere aktiv råner og burner. Han synes det er morsomt å svi av litt gummi en gang iblant.

Det er gøy å herje og spinne med bilen. Også tror jeg mange gjør det mye for det sosiale. Man treffer folk som har felles interesse for bil, forklarer Daniel.

At det ikke er lovlig legger dog en liten demper på moroa.

– Ja, det er jo det negative med det. Man må gjøre det på ett lukket område, det blir problematisk når man gjør det på offentlige veier, sier tjuetreåringen og innrømmer at han tidligere har utfordret skjebnen.

– Jeg er jo ikke perfekt. Jeg har også gjort det ute på veiene, men jeg mista heldigvis ikke lappen. Jeg ser jo nå hvor dumt det er.

– Men man lever jo bare en gang, vettu!

Etterlyser en bane

Daniel sier at det skulle vært noen baner hvor burnerne kunne samles, og ikke plage noen. Her får han støtte fra lensmann Forslund.

– Så lenge de er på ett sted hvor det de holder på med ikke bryter med bestemmelsene, så er det vel få som bryr seg, avslutter han.

Råning på Forus
Foto: Erik Waage / NRK