Skal sjekke DNA i fryseboks-saken

Det skal foretas nye undersøkelser i forbindelse med etterforskningen av et dødsfall i 1999, der Ragnhild Sandvold ble funnet i en fryseboks i hjemmet sitt i Søgne.

Terje Kaddeberg Skaar med LCD-skjerm

Terje Kaddeberg Skaar i Agder politidistrikt.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Statsadvokaten i Agder har besluttet at politiet skal forsøke å innhente DNA-profiler fra fire menn som antas å ha hatt tilknytning til avdødes bolig.

Det skriver Agder politidistrikt i en pressemelding.

I november i fjor ba statsadvokaten politiet starte ny etterforskning av dødsfallet til Sandvold, som ble funnet i en fryseboks i hjemmet sitt i Søgne i 1999. Saken ble først henlagt som selvdrap.

– Ikke mistenkt

Politiet understreker at de fire ikke er mistenkt for å ha begått noe straffbart.

– Det er viktig å presisere også overfor de fire at det ikke er grunn til å mistenke at det har foregått noe straffbart. De får ikke status som mistenkt, sier Terje Kaddeberg Skaar, fungerende sjef for felles kriminal enhet i Agder.

Det er frivillig om de fire vil avgi spyttprøver:

– Dersom de ikke ønsker å avgi referanseprøver, så vil det ikke bli innhentet.

Han er ikke overrasket over at dette settes i gang, siden det har kommet en begjæring med ønske om ytterligere etterforskning av en lang rekke forhold.

Når resultatene fra undersøkelsene foreligger, vil politiet vurdere om det er grunnlag for nye undersøkelser.

Fornøyd sønn

Sønnen til den avdøde kvinnen er glad for at det nå skal tas DNA-prøver.

Raymond Ingerseth-Sandvold

Raymond Ingerseth-Sandvold er glad for at det nå gjøres ny etterforskning rundt dødsfallet til moren.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Dette er kjempebra. Det er et steg videre. Jeg setter utrolig pris på at det en har kjempet for i alle år sakte men sikkert blir tatt seriøst, sier Raymond Ingerseth-Sandvold.

Han har ingen klare eller store forventninger til utfallet, men fastholder at moren ikke tok livet sitt.

– Det er alt av omstendigheter rundt, både før og etter at min mor døde, sier han til NRK.

Strid om selvdrap

Etter at den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen i 2015 hadde gått gjennom saken og kom med sterk kritikk av den opprinnelige etterforskningen, ble saken forsøkt gjenopptatt, men den gang sa politiet i Agder nei.

Asbjørn Hansen

Sønnen til den avdøde kvinnen engasjerte privatetterforsker og tidligere Kripos-etterforsker Asbjørn Hansen i saken. Hansen har tidligere kommet med sterk kritikk av politiets etterforskning.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Kaddeberg Skaar sier dette ikke er en vanskelig sak å gå videre med, men presiserer at både politiet, statsadvokat og riksadvokat har ment at dette er et selvdrap og at det ikke endres fordi om det nå gjøres ny etterforskning.

– Statsadvokaten har nå i påtegning til politiet presisert at dette ikke rokker ved tidligere konklusjon om at avdødes bortgang skyldes et selvdrap. Politiet har også registrert at det er delte meninger i familien, sier han.

Beslutningen om å ikke etterforske saken på nytt ble anket til statsadvokaten, som kom med en klar anmodning til politiet om å gjøre nye analyser.