Politiet vil bortvise Odins soldater

Politiet i Agder kommer til å bortvise medlemmer av den innvandringskritiske organisasjonen gruppen Odins soldater dersom de driver privat patruljevirksomhet i sørlandsbyer.

Politi

Politiet vil slå ned på enhver form for privat patruljering i bygater på Sørlandet. Arkivbilde fra Markens gate i Kristiansand.

Foto: Eliassen, Håkon / Håkon Eliassen/NRK

– Vi vil stoppe denne typen aktivitet og bortvise grupper som Odins soldater fra sentrumsnære og offentlige steder, sier påtaleleder i Agder politidistrikt Terje Kaddeberg Skaar.

Advarselen kommer etter at politiet observerte medlemmer av Odins soldater patruljere Kristiansand sentrum nylig.

Påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar

Påtaleleder i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

Frykter opptøyer i sentrum

Soldiers of Odin ble etablert for tre-fire måneder siden i Finland, og ifølge nyhetsbyrået Reuters hevder grupperinga at «islamske inntrengere» fører til økt kriminalitet.

«Odins soldater» er til vanlig kledd i svarte hettegensere med vikingmotiv på ryggen, og flere medlemmer velger å skjule ansiktene sine. De ønsker å fungere som en privat natteravnsgruppe.

Odins soldater har varslet at de ønsker å patruljere i gatene for å hindre overgrep og kriminalitet.

– Vi registrerer at det skjer flere steder i landet, sier Kaddeberg Skaar.

Politiet er bekymret for at det kan ende med håndgemeng i gatene.

– Politiloven har en egen bestemmelse om ordenshåndheving i det offentlig rom, det skal politiet gjøre, ikke private, understreker påtalelederen.

Bøter eller fengsel

– Er dere urolige?

– Ja vi vil ikke at dette skal utvikle seg, sier Kaddeberg Skaar.

Han opplyser at loven åpner for å idømme fengsel på opptil i tre måneder for brudd på Politiloven. Bøter er kanskje mest aktuelt i første omgang.

– Dersom politiet avdekker denne type aktivitet vil personene bli bortvist fra stedet. Et brudd på bortvisningspålegg fra politiet vil medføre innbringelse til politiet og bøteleggelse, sier Kaddeberg Skaar.

Ifølge Kaddeberg Skaar vurderer politiet fortløpende om bemanningen skal økes. Politiet tror først og fremst det blir aktuelt å overvåke sentrumsområdene.

– Vi vurderer bemanningsbehov ut ifra opplysningene vi har.

Ronny Alte

Talsperson Ronny Alte i Odins soldater hevder politifolk står klare til å være med og patruljere gatene i norske byer.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– Politifolk på laget

Organisasjonen sa til NRK hevdet overfor NRK torsdag at de har flere politifolk med på laget når de skal patruljere bygater over hele landet til helga.

– Jeg kan bekrefte at vi har politifolk på laget, men antallet eller hvilket politidistrikt de tilhører, vil jeg ikke kommentere, sier Ronny Alte som er talsperson for Odins soldater.

Hans påstand om at polititjenestemenn aktivt støtter Odins soldater, kan ikke stadfestes annet enn ved hans ord.

Politidirektoratet skriver i en e-post til NRK at "Politidirektoratet ønsker ikke å kommentere denne saken". Heller ikke politimester Christine Fossen i Sør-Øst politidistrikt ønsker å bli intervjuet om temaet.