NRK Meny
Normal

Politiet tar selvkritikk etter nazidemonstrasjon

«Vi ble tatt på senga», sier fungerende politimester i Kristiansand, Arne Sundvoll, etter nazidemonstrasjonen lørdag.

 Arne Sundvoll, fungerende politimester i Agder politidistrikt

Fungerende politimester i Agder politidistrikt, Arne Sundvoll, sier til NRK at det er flere ting politiet burde gjort annerledes i forbindelse med helgas nazimarsj.

Foto: Lars Hægeland / NRK

Nazidemonstrasjonen i Kristiansand lørdag har skapt sterke reaksjoner. Flere mente nynazistene ikke burde fått marsjere fritt i gatene.

Justisminister Per-Willy Amundsen sa mandag at han har tillit til at politiet i Kristiansand gjorde en riktig vurdering da de lot de 60 nynazistene marsjere uhindret i gågata.

Fungerende politimester i Agder, Arne Sundvoll, sa til NRK tirsdag at han mente politiet håndterte saken riktig.

I et debattmøte arrangert av avisa Fædrelandsvennen torsdag innrømte imidlertid Sundvoll at politiet kunne vært «mer på hugget».

– Vi ble tatt på senga. Hadde vi vært i en annen posisjon, hadde vi vært mer framoverlent og på hugget og hatt annen informasjon kunne vi kanskje stanset dette uten å gå på bekostning av ytringsfriheten, sa Sundvoll, ifølge Fædrelandsvennen.

– Ser en rekke læringspunkter

Til NRK sier Sundvoll fredag at politiet «burde gjort en del ting annerledes». Han vil ikke gå nærmere inn på hva som burde vært gjort annerledes, ikke før politiet er ferdig med en grundig evaluering av hendelsen.

– Burde dere stoppa demonstrasjonen?

– Det kan jeg ikke svare på nå. Men vi ser nå at det er ting vi ikke visste før demonstrasjonen, som vi kunne og burde visst om. Det ville gitt oss et annet utgangspunkt, sier Sundvoll.

Han bekrefter at det særlig dreier seg om ting som burde vært gjort annerledes i forkant av demonstrasjonen. Ifølge Sundvoll skal evalueringa av hendelsen deles med politiet i hele Norge.