NRK Meny
Normal

Politiet på promillejakt

Politiet vil stoppe flere av promillekjørerne til sjøs - og skal jakte uvettig kjøring dag og natt.

politibåt Arendal

Ove Austenå skal jakte på fartsglade og alkoholpåvirkerede båtførere.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Politibåtene i Agder har ligget i beredskap siden starten av mai - men nå skal de gjøre en innsats. Først ut er arendalsbåten.

- I dag begynner politibåten i Arendal sin planlagte tjeneste, og neste uke er båtene i Kristiansand og Mandals i drift, sier Ove Austenå, koordinator for båttjenesten i Agder politidistrikt.

Han lover adskillig flere promillekontroller til sjøs denne sommeren.

- Vi legger stor vekt på kombinasjonen fart, uaktsom kjøring og mørke. De alvorlige ulykkene vi har hatt viser at det kjøres med promille i høy fart i mørket - en forferdelig dårlig kombinasjon, sier Austenå.

Frykter ulykkessommer

Varme dager i mai og juni førte til stor båttrafikk langs Sørlandskysten. Det har allerede skjedd stygge ulykker.

Austenå ser klart at politiet burde har vært i tjeneste på sjøen mye tidligere, men det er hele tiden et spørsmål om prioriteringer av politiets samlede ressurser.

- Vi frykter flere ulykker. Og blir det en varm sommer, så vet vi at det blir stort alkoholinntak. Men vi vet at aktiviteten dempes når politiet er på sjøen, sier Austenå.

I Agder er det totalt fem politibåter. I tillegg til de tre som settes i tjeneste i løpet av en ukes tid, har både Risør og Grimstad politibåt liggende i beredskap.

Politibåt i Arendal

Poltibåten i Kristiansand

Foto: Kjetså, Frans / Frans Kjetså/NRK