NRK Meny
Normal

Frykter mer trening går utover beredskapen

Neste år er det satt av 270 øvingsdager for politiet i Agder. Flere er bekymret for om dette kan gå utover beredskapen og etterforskningen.

Politiet advarer om at de neste år må øve så mye at det kan gå utover den daglige beredskapen. I Agder politidistrikt vil antall dager som settes av til pålagt øving øke fra 180 til 270.

Mer trening kan gå ut over annet politiarbeid

Bård Austad, leder operasjonssentralen i Agder

Bård Austad på operasjonssentralen i Agder frykter mer skytetrening vil gå utover bekjempelsen av hverdagskriminaliteten.

Foto: Per-Kåre Sanbakk / NRK
Morten Tobiassen

Etterforsker ved Tvedestrand lensmannskontor Morten Tobiassen mener det er positivt med mer skytetrening, men ser likevel noen utfordringer.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

I Agder politidistrikt er det i dag satt av opp mot 180 dager til øving, mens det fra neste år økes til 270.

– Vil gå utover hverdagskriminaliteten

På Sørlandet jobber det om lag 400 politifolk. På øvingsdager blir opp mot 25 politimenn – og kvinner tatt ut av tjeneste.

Når så mange politiansatte er på øvelse har operasjonssentralen i Agder færre folk å sende ut når det skjer ulykker og hendelser i distriktet.

Det bekymrer Bård Austad, som leder operasjonssentralen i Agder politidistrikt.

– Det ligger i yrkesstoltheten at vi skal kunne klare å hjelpe folk. Men vi kan ikke løsrive folk fra en treningssammenheng for å rykke ut på mindre oppdrag. Mer trening vil derfor kunne gå utover hverdagskriminaliteten, sier Austad til NRK.

Vil ha økt bemanning

Politiet har selv ytret et ønske om mer trening, men etterforsker ved Tvedestrand lensmannskontor Morten Tobiassen ser også flere utfordringer ved mer trening. Et resultat er at sakene på kontorpulten hoper seg opp.

– Dette vil helt klart ut over politiets oppgaver, for eksempel på etterforskningsavdelingen. Samtidig er det svært viktig at politifolk kan håndtere våpen på en bra måte når de skal ut på skarpe oppdrag slik at det ikke oppstår skader, sier Tobiassen.

Bård Austad i Agder-politiet håper nå økt bemanning kan løse utfordringene.

– Jeg håper at både mer bemanning og mer trening kan la seg realisere. Det er mye man skulle ha trent på og tatt fatt i så det er viktig at politiet får muligheten til å trene mer. Det ideelle ville vært å klare begge deler, både mer bemanning og mer skytetrening, sier han.

Politidirektoratet ønsker ikke kommentere saken.

Skyteøvelse

Onsdag denne uken var flere polititjenestemenn i Agder på skytetrening på Birkeland.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK