NRK Meny
Normal

Frykter bemannings-krise i politiet

Hver tredje ansatte går av med pensjon i nær framtid.

Politi

En tredel av de ansatte i Agder politidistrikt er over 50 år og kan gå ut av rekken om sju år.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

En tredel av arbeidsstokken i Agder politiidistrikt går av med pensjon i løpet av de neste sju årene. Og det finnes nesten ikke søkere til de ledige stillingene.

Personalsjef Reidar Heivoll mener bemanningskrisen er prekær.

- Det er dramatisk. Men vi har tatt tak i det og har satt i gang et seniorprosjekt som vi håper skal demme opp for krisen, sier Heivoll.

120 politifolk pensjoneres

Geir Iversen er tillitsvalgt ved Kristiansand politistasjon. Han er bekymret for rekrutteringen og sier mange polititjenestemenn forsvinner i løpet av kort tid.

- Vi har 500 ansatte i Agder - det er både sivilt og politiansatte. I løpet av en periode på sju år vil vi miste 120 av de med politiutdannelse, sier Iversen.

Han sier politiansatte oppfordres til å ikke gå av som 57 åringer - slik de kan.

- De som går av med pensjon vil få et tilbud fra arbeidsgiver om å stå lenger i jobb for å hjelpe til slik at vi klarer å holde oss på beina til vi får tilstrekkelig med politipersonell, sier Iversen.

Til den siste utlyste ledige stillingen, var det kun fem søkere og av disse var to allerede ansatt i andre stillinger i Agder politidistrikt.

Video nsps_upload_2009_1_16_15_19_29_2621.jpg

Frykter større mangel på polititjenestemenn

Tjeneste i pensjonistalder

Personalsjef Reidar Heivoll i Agder politidistrikt innrømmer at det er en dramatisk avgang de neste årene. Personalsjefen sier den beste måten å hindre at Agder politidistrikt blir tømt for polititjenestemenn - er å få dem til å stå lenger i jobb.

- Vi håper folk vil få lyst til stå i stillingen ut over aldersgrensa. Det vil vise seg om det blir attraktivt nok. Vi må være optimistiske inntil det motsatte er bevist, sier Heivoll.

Man allerede nå sliter politiet med å opprettholde bemanningen, spesielt ute i distriktet.

- I utkanten sliter vi allerede med å fylle de ledige stilligene, sier personalsjefen.