NRK Meny
Normal

Politibåtene får hjertestartere

Norsk luftambulanse utstyrer alle politibåtene mellom Hurum og Mandal med hjertestartere.

Politibåten ved Odderøya i Kristiansand

Politibåten i Kristiansand er en av sju på kysten på Sør- og Østlandet som nå utstyres med hjertestarter.

Foto: Lars Eie / NRK

– Ved en hjertestans er det helt avgjørende å komme tidlig i gang med hjerte- og lungeredning. Det er ingen tvil om at dette kan redde liv i sommer, sier regionsjef i Norsk luftambulanse, Arild Sørensen.

Når årets sesong starter ved sankthans, vil politibåtene i Hurum, Tønsberg, Kragerø, Risør, Arendal, Kristiansand og Mandal være utstyrt med hjertestartere. Politibetjentene som bemanner båtene skal få opplæring i bruken av dem.

Er ute blant båtfolket

Med hjertestartere i båtene vil hjelpen være nærmere.

– Jo lenger bort man kommer fra ambulansetjenesten, jo større er risikoen dersom man skulle få en hjertestans, sier Sørensen.

Ettersom politibåten er ute i skjærgården sommerstid, er det stor sjanse for at den vil være først på stedet ved en hjertestans.

– Det er mye større sannsynlighet for at politibåten er i nærheten, enn at vårt helikopter er det, eller ambulansetjenesten som stort sett er landbasert, sier Sørensen.

Ros fra politiet

Koordinator for politibåtene i Agder Politidistrikt, Miriam Stausland, sier politiet setter stor pris på gaven fra Norsk luftambulanse:

– Vi er svært glade for at vi nå får hjertestartere i alle båtene. Det betyr mye for sikkerheten til båtfolket, sier Stausland.

Politibåtene på Sørlandet vil være i full aktivitet fra sankthans.

Politibåten i Kragerø

Politibåten i Kragerø er en syv politibåter som fra nå vli være utstyrt med hjertestarter.

Foto: Hilde Martine Lindgren / NRK