Hopp til innhold

Politianmelder nød-spøk

Redningstjenesten mener de ble narret til å sette i gang en flere timers storaksjon utenfor Kristiansand i dag tidlig.

En mann meldte natt til fredag over VHF-radioens nødkanal at han drev hjelpeløst mot land i en 40 fots seilbåt, sammen med flere andre personer.

Redningstjenesten sendte ut både redningsskøyte og helikopter, som i flere timer søkte i et stort område. Også fiskefartøy og handelsflåten ble alarmert.

– Det blir dramatisk når en person melder fra om at han har motorstopp, ligger i nærheten av land og ikke får ankeret til å holde, før det blir helt stilt på sambandet, sier Nils Ole Sunde ved Hovedredningssentralen på Sola.

– Vi fikk ikke mer kontakt med vedkommende og satte i gang å lete, men fant ham ikke i det området han oppga, sier Sunde.

– Har ikke vært i alvorlig situasjon

Flere timer etterpå oppga mannen at han hadde fått start på motoren og hadde kommet seg til land ved ei kai i Kristiansands-området, før han igjen brøt kontakten.

– Og det er eneste informasjon vi har greid å få ut av vedkommende, så vi tror med stor sannsynlighet at vedkommende ikke har vært i noen alvorlig situasjon, sier Sunde.

Nå blir saken overlatt til politiet.

– Nå er redningsaksjonen avsluttet og det blir fulgt opp av lokalt politi.

Sunde sier det er svært sjelden at folk spøker med nødmeldinger på denne måten, men at det skjer fra tid til annen.

– Mange av dem som har kommet med slike spøker har blitt tatt. Sammen med politiet har vi våre metoder for å finne dem, sier Sunde.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

Erlend Hustad

Full kok etter rødt kort – Jerv-treneren slakter dommeren