NRK Meny
Normal

Polakk tatt med ni kilo amfetamin

I begynnelsen av mai i år reagerte en toller på kroppsspråket til en polsk statsborger som kjørte i land fra danskebåten Superspeed. Kontrollen ga storfangst.

I lasten fant tollerne nemlig ni kilo amfetamin.

Seksjonssjef i Tollregion Sør-Norge, Helge Breilid, opplyser at beslaget ble gjort 6. mai i år. Polakken kom kjørende i land fra danskebåten Superspeed 1 som trafikkerer mellom Hirtshals og Kristiansand.

Ved midnatt trillet bilen i land. Bak rattet på den polskregistrerte bilen satt en 49-åring.

– På bakgrunn av at tjenestemannen reagerte på hans kroppsspråk under denne samtalen, ble det bestemt å ta bilen inn i kontrollgarasjen for ytterligere samtale og kontroll, sier Breilid.

Helge Breilid

Seksjonsleder i Tollregion Sør-Norge.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Narkotikahunden Sniff ble satt på saken. Hunden snuste seg gjennom bilen og markerte på undersiden av bilen. Spesielt i området ved kardangen på kjøretøyet.

– Bilen ble deretter hevet opp med løftebukk, hunden tok et nytt søk og kardangen ble demontert, forklarer Breilid.

Totalbeslag av amfetamin

Bildet viser det totale beslag av amfetamin som ble gjort i havna i Kristiansand.

Foto: Tollvesenet Region Sør

Det ble da avdekket flere pakker med hvitt pulver.

– Det dukket opp et hvitt pulver som senere viste seg å være amfetamin.

Mistenkte forklarte at han skulle til Norge for å jobbe. Politiet ble tilkalt og mannen pågrepet. Han har sittet varetektsfengslet siden beslaget.

– Politiet har den videre etterforskningen, sier Breilid.

Les også:

Ikke ofte beslag i denne størrelsen

Breilid sier dette er det største beslaget på mange år.

– Det er ikke ofte vi har så store narkotikabeslag av amfetamin. Vi må noen år tilbake i tid for å komme opp i lignende størrelser, sier han.

Seksjonssjefen er fornøyd med at de greier å stoppe slike transporter. Han ser ikke bort i fra at det kan bli flere etterhvert.

– Tidligere har det vært store narkobeslag over svenskegransa, men siden det er skjerpet kontroll på grensene i forbindelse med asylsøkere, så tror vi trafikkmønsteret og narkotikastrømmen kanskje endrer seg litt, sier Breilid.

På kaia i Kristiansand står grensekontrollen klar.

– Vi er på allerten og skal være klar på å ta i mot om det er nye som prøver seg.

Storbeslag av nikotinvæske

I tillegg til amfetamin, har tollvesenet gjort storbeslag av nikotinvæske denne våren.

6. april ankom ved midnatt en norskregistrert personbilen med danskebåten fra Hirtshals. I lasten hadde sjåføren fra Kristiansand 20 liter nikotinvæske.

Nikotinvæske beslag Kristiansand

I løpet av våren er det gjort flere beslag av store mengder nikotinvæske. Beslaget tilsvarer minst én million sigaretter, ifølge Breilid.

Foto: Tollvesenet Region Sør

To uker senere, 19. april, ble tre fotpassasjerer stanset for kontroll fra samme båt. Tollerne fant tre liter, to liter og fem liter nikotinvæske. Alle personene er bosatt i Kristiansand.

23. mai hadde tollvesenet en postkontroll på DHL. En pakke fra England ble kontrollert og viste seg å inneholde 15 liter nikotinvæske. Pakken var til et firma i Kristiansand.

Til sammen er det beslaglagt 45 liter nikotinvæske.

– Denne væsken inneholder veldig høy konsentrat av nikotin. Dette er nikotinvæske som blir blandet ut og brukt i forbindelse med E-sigaretter. Det er vanskelig å beregne hvor mye dette utgjør i sigaretter, men et forsiktig anslag tilsier omkring én million, opplyser Breilid.

Tollhunden Sniff markerer på en personbil. I bilen avdekkes Agders første beslag av flytende amfetamin. Opptakene er gjort av Tollvesenet.

Det var tollhunden Sniff som avdekket gjemmestedet. Se hunden i aksjon ved en tidligere anledning.