Pøbel til NRK: – Bykle hadde det lille ekstra

Det var på en gjennomreise i Setesdal at kunstneren Pøbel spontant valgte å male et kunstverk under Bykle-broa.

En av Norges mest kjente gatekunstnere, «Pøbel», har trolig vært på ferde i Bykle kommune. Det kan man se dersom man stikker hodet under Byklebroa.

I forrige uke skapte et angivelig Pøbel-maleri i Bykle store overskrifter.

Nå bekrefter kunstneren overfor NRK at det er han som står bak bildet. Pøbel sier bildet har vært under broa i fem år, og at det er malt under en av hans mange bilturer rundt omkring i landet.

– Bykle var et perfekt stopp

At den kjente gatekunstneren valgte nettopp Bykle, var rent tilfeldig.

– Jeg var på vei fra Stavanger til Lofoten for å male, og stoppet innom Bykle på veien. Da jeg kjørte over broa syntes jeg det var så vakker utsikt at jeg måtte stoppe for å ta en nærmere titt. Derfor ble maleriet plassert der det ble, sier Pøbel.

Bildet forestiller en kvinne i rullestol. Mange har lurt på hva som er meningen bak motivet. Ifølge kunstneren er bildet personlig.

– Bildet handler om frihetsfølelse. Det var det jeg fikk da jeg sto under broa og kikket på elva, og Sound of Music-motivet ble derfor et naturlig valg. Rullestolen er et symbol på at man til tross for frihetsfølelse likevel holdes tilbake av noe, sier han.

Kunstneren ønsker at enhver skal tolke bildet på sin egen måte. Han er imidlertid svært fornøyd med bildets plassering.

– Bykle var et perfekt stopp. Noen ganger må man bare sette livet på pause, og ta seg tid til å nyte slike plasser. Jeg maler de stedene som jeg føler har det lille ekstra.

Glad for responsen

Pøbel har fått med seg responsen fra ordfører og innbyggere i Bykle. Han synes det er morsomt at bildet ikke er oppdaget før nå.

– Jeg synes det er artig at bildet nå er oppdaget, og jeg synes det er kjempekoselig med den positive responsen. Det tar jeg som et stort komplement, sier kunstneren som for tiden er i gang med nye kunstprosjekter i Japan og India.

– Ikke egnet til markedsføring

Ordfører i Bykle kommune, Jon Rolf Næss, ble svært begeistret da han i forrige uke ble opplyst om Pøbel-bildet. Han åpnet også muligheten for å bruke bildet kommersielt.

– Pøbel setter kommunen vår på kartet ved å dukke opp uoppfordret på denne måten. Det er en severdighet som er med på å berike opplevelsen av å komme til Bykle, sa han til NRK.

Leder i Visit Setesdal, Lasse Eidskrem, sier derimot det er tvilsomt at Pøbel-bildet vil bli brukt til markedsføring.

– Det er tøft at Pøbel har valgt å male et maleri i Bykle, og jeg håper selvfølgelig at folk vil stoppe for å se på det. Men om vi kan bruke det i reiselivssammenheng, det er jeg usikker på. Vi kommer nok ikke til å bruke mange kronene på markedsføring av dette.

Han legger til at plasseringen også skaper problemer for bildet som turistattraksjon.

– Maleriet er malt på et sted hvor det er en sving som gjør det farlig og skummelt for turister å stoppe. Derfor er ikke maleriet noe vi ønsker å skilte.

Pøbel er i gang med nye kunstprosjekter i Asia sammen med fotograf Nima Taheri fra Kristiansand. Se de nye bildene her: