NRK Meny
Normal

Sjeldent syn på Sørlandet - en hval så stor som en buss sirklet rundt båten

Jan Kenneth Olsen fikk filmet et sjeldent syn på Sørlandet under en fisketur sist uke. En fullvoksen knølhval sirklet rundt båten.

Created by InfoDispatcher

Hendelsen skjedde ved østenden av Tromøy ved Arendal.

– Vi så den først litt langt unna og plutselig virret den rundt båten. Det var en veldig spesiell opplevelse, sier Olsen.

Han er svært ofte på sjøen og har aldri sett hval i området før.

– Jeg har sett hval i Skagerrak, mellom Danmark og Norge, men aldri så nærme land, sier Olsen.

Veier 30 tonn

Han tipper at hvalen var om lag 10–12 meter lang. Mer enn dobbelt så lang som båten han og kona Hege satt i. Hunden Leo var med om bord og fikk se hvalen, noe som gjorde den ganske urolig.

– Det var litt voldsomt å ha en så stor hval rett rundt båten, sier Olsen.

Knølhvaler blir opp til 15 meter lang og veier cirka 30 tonn.

Etter hvert ble kona Hege urolig for om hvalen kunne senke båten:

Created by InfoDispatcher

Inn i Tromøysund

Hvalen hadde også med seg en mindre hval, en kalv. Olsen så den største hvalen svømme inn i Tromøysund, før den snudde og forsvant til havs.

– Vi fulgte etter med båten da hvalen gikk inn i Tromøysund. Den snudde ved Jiddeberget og dro ut i havet igjen, sier Olsen.

Uvanlig

Knølhvaler som kommer nær land er vanligere på Nord-Vestlandet, opplyser Havforskningsinstituttet.

– Hvaler trenger mye mat og det er ikke så mye sild i Skagerrak. Nå hvaler kommer til land er de på jakt etter mat, men det er ikke vanlig på sørlandskysten. At det var en kalv ved hvalen gjør situasjonen enda mer uvanlig. Det kan tyde på at det er en hunnhval med kalv, sier Leif Nøttestad i Havforskningsinstituttet.

Han sier det i utgangspunktet ikke er grunn til å frykte hvalen, men at man aldri kan være helt trygg, dyrets størrelse tatt i betraktning.

– En knølhval vil ikke gå etter båten, men de kan komme opp gjennom havflaten i ganske stor fart når de jakter mat. En fritidsbåt blir veldig liten i forhold til en hval på over 30 tonn, sier Nøttestad.

Laster kart, vennligst vent...