NRK Meny
Normal

– Flytt flyplassen til Grimstad

Flyplass tett ved E18, midt mellom Kristiansand og Arendal, er framtidas beste løsning for Sørlandet.

Kristiansand lufthavn Kjevik

Ingeniør- og arkitektselskap Asplan Viak mener det er lurt å legge ned Kjevik og flytte Sørlandets hovedflyplass til Grimstad.

Foto: Abjørn Odd Berge / NRK

Det mener landsdelens største ingeniør- og arkitektselskap Asplan Viak. Rådgivningsfirmaet lanserer i dag planene for Grimstad kommune, skriver Agderposten.

Kontorleder Olav Eikland sier Omre-området i Grimstad er godt egnet av flere grunner.

– Det aller viktigste er jo at det ligger midt i. Det ligger like langt fra Kristiansand og Arendal, altså en 20-25 minutter fra begge byene. I så fall får Arendal halvvert reisetid, mens Kristiansand får 11 minutter lengre reisetid, og det er jo ikke allverden, sier Eikland.

(Artikkel fortsetter under boksen)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Flere positive sider

Rådgivningsfirmaet ser for seg Omre-prosjektet som et visjonært samarbeidsprosjekt for Agder-fylkene. Firmaet har laget kartskisser over området, og har laget resonnement omkring fordeler og ulemper ved å flytte flyplassen til Omre.

– Når det gjelder selve området, er dette et platå med en relativt enkel planering. Man får 2 700 meter rullebane med en relativt enkel tomteopparbeiding, og kostnadene er overkommelige, sier Eikland.

Han mener området er godt egnet, og at det nesten ikke er konflikter i området. Det er også god plass til anne næringsvirksomhet i området rundt.

– En ny kystnær hastighetsbane vil også kunne tangere flyterminalen slik at vi får en Gardermoen-variant med tilbringertjeneste via intercitytog når den tid kommer.

– Dessuten går det jo ikke busser fra Kjevik til Arendal. Her vil alle E18-bussene gå innom flyterminalen. Legges flyplassen i Grimstad, gir også Kristiansand en gest til Aust-Agder, som ikke koster Vest-Agder noe særlig, sier Eikland.

Han legger ikke skjul på at Asplan Viak ønsker seg oppdraget med å utvikle flyplassen, om det i framtida skulle bli noe av.

– Vi ønsker å være en aktiv sammfunnsaktør og vil gjerne være med å utvikle en slik flyplass. Vi inrømmer at vi ønsker oppdraget, og ære og berømmelse.