NRK Meny
Normal

Klistret plakat på tinghuset - tiltalt for sjikane

En 68-åring fra Vestlandet møtte onsdag i Aust-Agder tingrett tiltalt for å ha hengt opp sjikanerende plakater mot en båtbygger og advokat på Sørlandet.

Aktor Leif Aleksandersen og forsvarer Kenneth Hansen

Aktor Leif Aleksandersen mener båtbyggeren må straffes for å ha plaget en næringslivsleder og hans advokat. Forsvarer Kenneth Hansen (t.h) representerer mannen.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Plakat fra rettssak

Denne plakaten ble hengt opp 69 steder i ulike byer i Aust-Agder.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Plakatene er del av en konflikt mellom to tidligere samarbeidspartnere i båtbransjen.

Ifølge tiltalen skal til sammen minst 69 plakater være hengt opp ulike steder i Arendal, Tvedestrand og Grimstad i perioden august 2013 til januar 2014.

Tiltalte legger ikke skjul på å ha hengt opp plakatene. Han har til og med signert dem med fullt navn. Han mener imidlertid at alt som står der er sant.

– Jeg var blitt provosert i to år før jeg gikk til det skritt å henge opp plakatene, forklarte tiltalte i retten i dag.

– Hvert eneste ord som står her kan jeg dokumentere. Det er sannheten, sa han og holdt opp plakaten i rettssalen.

Mannen er tiltalt for overtredelse av straffelovens paragraf 390a, «for ved skremmende eller plagsom oppførsel eller annen hensynsløs atferd å ha krenket en annens fred».

Hengt opp gjentatte ganger

Plakatene ble blant annet hengt opp i nærheten av fornærmedes produksjonslokaler og bosted.

– Dette var et rop om hjelp, fordi politiet ikke gjør noe med situasjonen, sier tiltalte.

Han innrømmer at han blant annet har hengt plakater på en av de fornærmedes postkasser og lagt under vindusviskeren på bilen hans. Aktor påpekte at begge de fornærmede i saken har barn.

Også på døren til tinghuset hvor rettssaken gikk i dag har tiltalte tidligere hengt opp en plakat.

– Det er steder jeg har blitt møtt med usannheter, hvor jeg har hengt opp sannheter, forklarte mannen.

Mener han er forsøkt svindlet

Tiltalte mener blant annet at han har blitt forsøkt svindlet og er frastjålet penger av fornærmede. Det er også strid om rettighetene til en form til produksjon av båter og tiltalte mener motparten har spredt løgnaktige rykter om ham i båtmiljøet.

Dette gir han uttrykk for på plakatene. Han omtaler blant annet den fornærmede advokaten som «kjeltringadvokat» og beskylder ham for mafiametoder.

Advokaten som er den ene fornærmede i saken, avviser at han eller den andre fornærmede skylder tiltalte noen penger eller har forsøkt å svindle ham.

– Dette er en saus av krav og motkrav som vi mener kan løses. Hvis tiltalte mener han har et krav, kan han gå til sivilt søksmål, men det gjør han ikke, sier advokaten.

Fikk hjelp til å lage plakatene

Tiltalte innrømmer at han har fått plakatene laget og selv kopiert dem opp og hengt dem opp.

– Jeg bruker ikke PC selv. Derfor har jeg skrevet teksten ned for hånd og tegnet hvordan jeg ville ha plakaten, så fikk jeg noen andre til å sette den opp. Deretter har jeg vært i banken hvor jeg låner kopimaskin, forklarte mannen.