NRK Meny
Normal

Piratkokken

Slik endrer han barns matvaner.

Vladimir Matich

Tok gull: Denne retten gjorde Vladimir Matich til norgesmester.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Vi er ikke i Kjuttaviga, men på fiskebrygga. Det er heller ikke snakk om havets pirater, men om piratburgere.

- Skal man få i unger fisk, må man gjøre det på barnas premisser, sier Vladimir Matich.

I dag venter han besøk fra en barnehage, og er derfor godt i gang med piratburgerne på sitt kjøkken hos Fiskeeksperten Reinhartsen i fiskebrygga.

Norgesmester

Det var for denne retten han vant gull i NM i sjømat. Piratburgeren er i realiteten en fiskeburger. Men piratburger klinger bedre i barneører. Er man hockey-fan kan "snadderpuck" anvendes.

- Det er veldig enkelt. Man må få fisken til å se ut som en vanlig burger for å få ungene til å spise den, sier Matich.

Tilberedelse

Tilberedelsen er viktig.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Han har jobbet som kokk både i Norge, Bosnia, og i hjemlandet Kroatia. Fagbrev har han både fra Norge og Kroatia.

Matich kom til Norge for 13 år siden, og har jobbet på fiskebrygga de siste seks årene.

- De fleste foretrekker lys fisk som sei, lyr, eller kolje, men ørret og annen rød fisk kan også brukes, sier mannen med det passende etternavnet Matich.

- Skal du bruke lys fisk, er det lurt å ha i noe potetmel eller annen form for stivelse. Ellers kan det bli veldig løst. Det fine med den røde fisken er at den binder seg selv, mener han.

Forandrer synet på fisk

Fisk er selvsagt obligatorisk i burgeren. Ellers kan man ta i bruk de kreative evnene når man skal kokkelere. Fiskekokken ramser opp parmaskinke, taffelost, diverse krydder og andre mulige ingredienser. Poenget er å finne en smakssammensetning som barna liker.

- Jeg har jo selv barn, og vet hvor vanskelig det kan være å få i dem fisk. Men mine barn forandret synet på fisk da jeg serverte det til dem i burgerform. Det er jeg veldig glad for. Tenk på alle vitaminene som fins i fisk! sier en opprømt mesterkokk.

Som tilbehør skal man helst bruke det vanlige burgertilbehøret.

- Pommes frites, burgerbrød og ketchup. Tro meg, barna spiser alt  med ketchup på, forsikrer han.

Populært

Kort tid senere ankommer barnehageungene.

Pia og Benedicte er uenig om hva det er de får servert.

- Kjøttkake, kommer det fra Pia. "Fisk", parerer Benedicte. Om det hersker usikkerhet rundt hva som spises, er det liten tvil om at det faller i smak. Ikke lenge etter er piratburgeren borte. Benedicte vil til og med ha mer.

Piratburger til barn

Piratburgeren er klar til å inntas.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

- Mer, mer! roper hun ut så alle oppfatter budskapet.

Også Mads likte burgeren.

- Ja, ser du ikke hvor mye jeg har spist? sier gutten og kikker på journalisten som om det var det dummeste spørsmålet han noen gang har fått.

Også Erik André har fått mersmak på retten.

- Mer, mer mer! sier han og veiver med den tomme tallerkenen for å fjerne all tvil.

Avdelingsleder ved læringsverkstedet barnehage, Lene Fredriksen, sier barnehagen jobber målrettet mot å få barna til å like havets delikatesser.

- Vi vil få dem til å like forskjellige retter, og fiskeburgeren er en fin måte å få i dem fisk på. Vi gjør det samme med grønnsaker. Serverer det i en mer apetittvekkende innpakning, sier Fredriksen.

Vladimir Matich sier seg enig.

- Det er akkurat det samme med grønnsaker. Kutt det opp i biter og server det på en spennende måte, sier han.

Etter en halvtimes tid har barna fått nok, bokstavelig talt.

- Nå tror jeg vi skal dra før det utarter seg, sier Lene Fredriksen og guider barna mot utgangsdøren.

En fiskeforetning kan bare kue barnehageungers nysgjerrighet og utfoldelseslyst for så lenge.

Piratburger

Piratburgeren ferdig tilberedt.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK
Piratburger

Slik inntar man retten.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK
Unge reportere

Noen fikk også debutert som reportere.

Foto: Lars Erik Larsen / NRK

Piratburger:

Fire porsjoner.

600 g fersk sei-, lyr-, eller koljefilét (kan også blandes)

1 ss potetmel

1 liten løk

2 ss gressløk

1 1/2 dl kald melk

1 1/2 ts salt

1/2 ts pepper

50 g parmaskinke

50 g taffelost

Skjær fisken i biter å ha det i en food-processor sammen med saltet. Kjør maskinen noen sekunder til alt er blandet, eller mal fisken i en kjøkkenkvern. Kvern parmaskinken sammen med fisken. Rør inn den kalde melken, hell i litt om gangen, og ha i potetmelet. Ha i taffel-ost i små biter. Ha til slutt i finhakket løk, gressløk og pepper. Stek burgerne på middels varm panne. Serveres med salat og dressing i burgerbrød, pitabrød eller på en grov brødskive. Du kan også bruke ferdige fiskekaker. Valget er ditt.