Hopp til innhold

Pia mistet sønnen, fant Hjertefred

Pia Engeland mistet sin sønn Kristian i 2011. I dag på allehelgensdag deler hun sorg, minner og omtanke med mange andre på arrangementet Hjertefred.

Pia Engeland

Pia mistet sønnen sin i en trafikkulykke. Han var 18 1/2 år da han omkom. For Pia har det å delta i arrangementet Hjertefred vært til hjelp.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

Pia Engeland husker dagen Kristian døde svært godt.

– Det var forferdelig. Fra det ene sekundet å være hjemme i huset her og planlegge middag – til at verden gikk i grus. Livet ble snudd helt på hodet.

– Å miste sitt eget barn – det finnes det ikke ord for, forteller hun.

Pia mistet sønnen sin i en trafikkulykke. Han var 18 1/2 år da han omkom.

– Å begrave sitt eget barn er ubeskrivelig tungt.

– Det er helt forferdelig, men vi gjorde det til en veldig fin dag, Det ble en verdig og flott avskjed – helt i hans ånd. Det var veldig tøft. Spesielt å se mine kjære som jeg har igjen, senke kisten hans.

Pia Engeland

– Det er viktig at man ikke bare skal sørge sammen, men også huske alt det gode man hadde sammen, sier Pia Engeland.

Foto: Gjermund Håkonseth / NRK

– Viktig å huske alt det gode

For Pia har det å delta i arrangementet Hjertefred på allehelgensdag, dagen man minnes de som har gått bort, vært til hjelp. Da er hun sammen med andre i samme situasjon.

– Mange har opplevd å miste en av sine kjære, og det er utrolig flott å ha et arrangement hvor vi kan samles.

Hensikten med arrangementet er å gjøre det lettere å snakke om døden og det vonde, hylle de gode minnene etter dem som har gått bort, bearbeide sorgen, samt feire kjærligheten og livsgleden, og ta bedre vare på oss selv og hverandre.

– Det er viktig at man ikke bare skal sørge sammen, men også huske alt det gode man hadde sammen. Å fokusere på veien videre, de gode minnene, og at livet tross alt går videre selv om man har mistet et barn, sier hun.

Hjertefred over hele landet

Hjertefred ble etablert av kunstneren Bjørg Thorhallsdottir i 2005 Hun ble enke og ønsket å lage et livssynsnøytralt arrangement hvor hennes lille sønn og andre som hadde mistet en av sine, kunne minnes sine kjære.

Første arrangement ble holdt i Asker året etter. Hjertefred er nå en landsorganisasjon med arrangementer over hele landet.

I Kristiansand holdes Hjertefred på Fiskebrygga – her kan man i dag samles til en time fylt med musikk, sterke ord, tårer og fellesskap, sier Pia Engeland.

– På vannet er det da masse lys som brenner. Mange folk som står samlet og holder rundt hverandre. Det er samhold.

– Så selv om jeg på mange måter er veldig inni meg selv, så ser jeg og kjenner veldig på tryggheten og samholdet rundt meg. Jeg synes det er flott at mennesker kan møtes og stå åpent tett i tett, la tårene renne og sørge sammen, og samtidig minnes det gode man hadde med de man har mistet, sier hun.

hjertefred tromsø

Fra tidligere Hjertefred-arrangement i Tromsø.

Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK