Personer med homofile partnere blir nektet å være ledere

I august arrangerer Unge baptisters barne- og ungdomsforbund sommerleirer for barn og ungdom. Der får ikke homofile som lever i parforhold være ledere.

homofile hender
Foto: Amund Trellevik / NRK

Forbudet i ungdomsmenigheten Ung baptist kommer tydelig fram gjennom et informasjonsbrev som VG først omtalte. Brevet, som også NRK har fått tilgang til, ble sendt ut i forbindelse med menighetens sommerleir på Vegårshei i Aust-Agder i august.

Det samme forbudet gjaldt i fjor, ifølge leder for Ung Baptist Sør, Bård Aasland. Da ble det protester.

– Det kommer nok til å bli noen protester i år også. Jeg tror ungdommen er rystet. De forstår ikke dette.

Aasland håper den øverste ledelsen i den kristne ungdomsmenigheten ombestemmer seg.

– Vi kan ikke ekskludere. Det blir ikke riktig, mener Aasland.

Nærmere 400 deltok på paraden under Skeive Sørlandsdager.

Nærmere 400 deltok på paraden under Skeive Sørlandsdager.

– Handler ikke bare om egenskaper

Daglig leder Sveinung Vaagene i Ung baptist har ikke vært tilgjengelig for NRK. Til VG sier han at forbudet handler om organisasjonens syn på samlivsetikk.

– Det har ikke noe med lederegenskaper å gjøre. Som med all type kristent lederskap, handler det ikke bare om egenskaper, men hva du står for, sier han til avisen.

I brevet fra ledelsen i Ung baptist gjøres det klart at hverken personer som er ugifte i samboerskap, eller personer i homofile forhold kan være leirledere:

«Ung baptist holder frem det livslange ekteskapet mellom mann og kvinne som den rette samlivsform. Det medfører at samboere eller personer i likekjønnede forhold ikke kan være ledere på BU-leiren. Samboere og personer i likekjønnede forhold blant deltakerne skal selvfølgelig behandles med respekt, imøtekommenhet og oppleve seg godt mottatt».

Den kristne ungdomsorganisasjonen KRIK lar heller ikke personer i homofile forhold være ledere. Det var blant annet Likestillingsombudet kritiske til.

– Vi har dessverre altfor mange triste og tragiske historier om folk som har blitt støtt ut av både trossamfunn og religiøse organisasjoner på grunn av sin seksuelle orientering, har Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm tidligere uttalt.

– Umulig valg

Anna Charlotte Larsen i FRI Sør mener Ung baptist kommer med et helt feil budskap til homofile i meingheten.

– Det de sier til barn og unge er at hvis du er skeiv, så er du ikke god nok i vårt bilde. Det mener jeg er et budskap som vi ikke skal formidle i vårt samfunn i dag. Folk er gode nok som de er. Dette strider veldig mot det vi jobber sammen for i Norge i dag, og mot grunnleggende menneskesyn.

Anna Charlotte Larsen

Anna Charlotte Larsen i FRI Sør.

Foto: Anne Wirsching / NRK

Hun mener slike regler skaper umulige valg for mennesker.

– Man må da anten gi avkall på den de er som person, eller så må de gi avkall på kjærligheten de har til Gud. Det blir veldig sterkt.