Penger til forskning, men ikke til Sørlandslaben

Universitetet i Agder får nye forskerstillinger, og Kristiansand får millionbeløp til kollektivtransport. Men det ble ikke penger til det planlagte teknologisenteret «Sørlandslaben» i budsjettforliket mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre.

førsteamanuensis Turid Knutsen, Universitetet i Agder

Universitetet i Agder får 16–17 nye forskerstillinger. Forsker Turid Knutsen på laboratoriet på campusen i Grimstad.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) har sittet ved forhandlingsbordet, og har jobbet lange dager den siste tiden. Han er fornøyd med det han har fått til.

– Vi har sikret et mer sosialt budsjett, et grønnere budsjett og et budsjett som sikrer barnefamiliene bedre, sier han.

– Det har vært krevende forhandlinger, men jeg er fornøyd med at vi har fått inn en bedre satsing på framtida, med kunnskap og en grønnere profil gjennom belønningsmidlene.

– Hvordan har du det nå?

– Jeg kjenner at jeg er litt sliten. Det har vært intense dager, men veldig spennende og lærerikt. Jeg håper vi får en ny sjanse neste år så vi kan få inn enda mer.

– Etter lange dager med forhandlinger, hva skal du nå?

– Nå skal jeg sove. Og så skal jeg se cupfinalen på søndag. Det har vært seine kvelder og mye jobbing, og i natt sov jeg veldig dårlig.

Ja til UiA – nei til «Sørlandslaben»

Hans Fredrik Grøvan

Hans Fredrik Grøvan (KrF)

Foto: Svein Sundsdal / NRK
Universitetet og de høyteknologiske bedriftene samarbeider om en testlab

'Sørlandslaben' – teknologisenter planlagt i Grimstad.

Foto: Rambøll / Illustrasjon:

Også stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) er fornøyd med budsjettforliket selv om de ikke klarte å få med det planlagte teknologisenteret «Sørlandslaben» i budsjettet.

– Vi fikk gjennomslag for en av KrFs hovedsaker: flere forskerstillinger til Universitetet i Agder. Det har vært en skjevfordeling mellom nye og gamle universiteter. Nå kommer 50 stillinger som skal fordeles mellom Stavanger, Bodø og Agder. Det betyr 16–17 stillinger til UiA.

Grøvan mener dette vil bidra til å motvirke den uretten de unge universitetene har lidd under.

– De nye stillingene er også en anerkjennelse av de nye universitetenes publiseringer og kontakt med næringslivet.

Chat mot mobbing

Grøvan trekker også fram det nye nettommet mot mobbing som Blå Kors Norge står bak. Senteret får 1,5 millioner kroner og skal holde til i Kristiansand.

– Det er et viktig prosjekt. Det skal være et åpent «chatterom» for barn som opplever mobbing. Der kan de møte fagfolk som kan henvise dem videre.

Kollektivsatsing

I budsjettforliket inngår også 300 millioner kroner til en belønningsordning for kollektivtransport. Pengene skal fordeles mellom Kristiansand og Tromsø.

– Både KrF og Venstre er veldig fornøyd med dette, sier Hans Fredrik Grøvan (KrF).

Utreder folkehøgskole i Mandal

KrF nådde ikke fram med å få den planlagte folkehøgskolen SKAP inn i budsjettet. Skolen skal være en kreativ folkehøgskole i Mandal – rettet inn mot næringslivet.

– Her fikk vi bare en halv seier. Pengene ligger ikke på bordet, men innen revidert statsbudsjett legges fram i mai, skal rammer for finansiering avklares.

– Vi er fornøyd. Vi får ikke gjennomslag for alt. Men vi har fått godt gjennomslag for viktige saker på Sørlandet, sier Hans Fredrik Grøvan.

Tilfreds i Venstre

Stein Inge Dahn

Stein Inge Dahn (V).

Foto: Johanne Tunaal-Larsen / NRK

Stein Inge Dahn, som topper Venstres fylkestingsliste i Vest-Agder, er også veldig fornøyd med budsjettforliket.

– Vi ser at Venstre har fått sette sitt preg på budsjettet, og at det blir en bedre miljøsatsing enn vi har sett de siste årene.

Dahn er også fornøyd med satsing på kollektivtrafikken i Kristiansand.

– For Sørlandet er det et bra budsjett. Det er bra for næringslivet og for universitetet og skolene. Satsingen på forskning ved UiA betyr også mye, sier Stein Inge Dahn.

Fremskrittspartiets første reelle budsjett er et faktum. Det gleder fylkeslederen i Aust-Agder.