NRK Meny
Normal

Pendlere protesterer mot NSB

Togpendlere reagerer sterkt på NSBs planer om tregere tog.

Tog

Antall tog mellom Kristiansand og Stavanger har blitt redusert de siste årene. I tillegg til færre tog skal det nå også bli lengre reisetid. (arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Terje Høyland

Pendlernes talsmann, Terje Høyland, etterlyser handling fra statsråd Kleppa. (arkivfoto)

Foto: Frans Kjetså / NRK
Jærbanen

Endringer på Jærbanen vil kunne resultere i nye reisetider fra desember mellom Kristiansand og Stavanger. (arkivfoto)

Foto: Ole Andreas Bø / NRK
Dag Brekkan

Dag Brekkan opplyser at mellom Kristiansand og Egersund er det bare små justeringer av kjøretiden. (arkivfoto)

Foto: Privat

Pendlerforeningea i Vest-Agder ber samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa gripe inn overfor NSB.

Årsaken er reisetida med tog fra Kristiansand til Stavanger ifølge NSBs planer skal bli lengre.

Mener NSB må stoppes

– Vi håper at samferdselsministeren kan komme på banen, gripe inn og stoppe NSBs planer. Det sier leder i foreninga som ivaretar togpendlerne, Terje Høyland.

I slutten av mai sendte pendlerforeninga i Vest-Agder et brev til samferdselsministeren. Der går det fram at de frykter for togtilbudet om forslaget om fra ett - 17 minutter lengre kjøretid på strekninga Stavanger-Kristiansand går gjennom.

– Første spiker i kista

Å foreslå tregere tog i en tid hvor planer og diskusjoner rundt høyhastighetstog er høyt på banen - kan virke underlig. Terje Høyland frykter togtilbudet i første omgang blir dårligere - og på lengre sikt kan true hele togruten.

– Vi er redd for at økt kjøretid mellom Stavanger og Kristiansand er første spiker i kista for regiontog-tilbudet på strekningen, sier han.

Prioriterer rogalendingene

Strekningsansvarlig på Sørlandsbanen Dag Brekkan har forståelse for at ingen er glad for lengre reisetid, men sier NSB er nødt til å se helhetlig på strekningen.


– Pendlerne i Rogaland opplever at de ikke kommer til jobb og skole i tide. Det er vårt ansvar å ta dette alvorlig og sette inn tiltak som medfører at nær 66 000 pendlere i uka kommer seg til jobb og skole i tide.

– Dette går uheldigvis ut over noen få avganger på strekningen mellom Kristiansand og Stavanger idet vi er nødt til å legge om noen kryssningspunkter på Jærbanen for regiontogene, sier han.

Saken har vært oppe i Stortingets spørretime. Samferdselsministerer Kleppa har tidligere sagt at hun vil vurdere saken, men så langt har ikke departementet kommet med en avgjørelse.

Høringsfristen for Vest Agder og Rogaland fylke er satt til 15 juni.