Hopp til innhold

Peggy Lee-feber i Arendal

Den berømte amerikanske jazz og pop-sangerinnen Peggy Lee har sitt opphav i Arendal. Nå vil byens musikkmiljø grave frem mer om hennes aner og hylle henne med egen konsert.

Peggy Lee

Peggy Lees slekt er fra Arendal.

Foto: Ap/NTBScanpix

Den amerikanske jazz-sangerinnen, og kanskje verdens første kvinnelige singer- songwriter, Peggy Lee har sitt nære opphav fra Arendal. Hun er kanskje mest kjent for låten «Fever», som hun skrev og fremførte.

Peggy Lee

Med firmenninger i Froland kan Peggy Lee regnes som sørlending.

Foto: STR / REUTERS

Bestemor fra Arendal

Musikkmiljøet i Arendal fikk nylig nyss om dette og har funnet ut at Lees bestemor kom fra Arendal, og at hun fortsatt han mye familie i distriktet.

Peggy Lee døde i 2002, men låtene lever videre, og med tilknytning til Arendal, er hun nå blitt særlig aktuell på Sørlandet.

Frank Kvarstein fra Arendal Jazzklubb sier det nærmest er Peggy Lee-feber i Arendal.

– Iallefall i Jazzklubben i byen. Vi jobber mot et jubileumsarrangement i 2017, og har i den forbindelse funnet ut at mye om Peggy Lee, og spesielt gøy er det at hun har slekt i Arendal, sier Kvarstein.

– Hun var en utsøkt swing og blues artist, med røtter i rythm and blues. Hun var en singer-song-writer nesten før begrepet var oppfunnet, forteller han.

Peggy Lee kom fra Nord-Dakota, og Kvarstein sier hun tidlig fikk tidlig swing-elementer inn i seg via radioen og Count Basie.

Søker slektinger til Berte Gurine

Peggy Lees egentlige navn var Norma Delores Ekstrøm, hennes mor var Selma Emely Anderson.

– Det har ikke vært lett å nøste opp i slekten hennes, sier lokalhistoriker Ulrik Kirkedam.

– Vi tror besteforeldrene hennes på farsiden er fra Ruhaven. Berte Gurine Olsdatter Ruhaven, som døde i 1912, giftet seg og fikk Peggy Lees far, Ole. Det er en del spørsmål vi kunne tenke oss hjelp til å finne svar på angående denne bestemoren, sier Kirkedam.

Etter at innslaget ble sendt på NRK Sørlandet torsdag morgen har flere lyttere ringt inn og fortalt det de vet om Gurine Olsdatter Ruhaven.

– Det var veldig trivelig å få vite at man er firmenning til Peggy Lee, fortsetter han.

Gunnar Gundersen

Firmenning i Froland

Gunnar Gundersen fra Froland er en av dem. Han menes bestemt at Gurine Olsdatter Ruhaven kommer fra Frolands Verk.

– Jeg kjente igjen navnet. Hun er søskenbarn til min bestefar. De var over 70 søskenbarn, og mange av dem emigrerte til USA, sier Gundersen.

Peggy Lee

Peggy Lee er født i Nord-Dakota

Foto: AP

Han ble overrasket da han hørte at Gurine var bestemor til den berømte sangstjernen.

– Det var veldig trivelig å få vite at man er firmenning til Peggy Lee, fortsetter han.

Åtte søsken

Frank Kvarstein sier Peggy Lee skriver om sitt opphav i Arendal i en selvbiografi.

– Peggy Lee hadde åtte søsken, og moren døde da hun var fire år gammel. Så hun hadde en oppvekst med en far som var mye syk, og hadde nok en vanskelig barndom, sier Kirkedam.

Han legger til at han skulle gjerne likt å vite mer denne bestemoren, Berte Gurine Olsdatter Ruhaven. Noe av det han ver er at hun ble født i 1847. Hun emigrerte trolig til Nord-Dakota, der hun giftet seg med svenske Jan Magnus Eriksson Lunde. Og at hun døde i 1912.

De legger til at planene for jazzklubbens jubileumsforestillinger for Peggy Lee allerede begynner å ta form, selv om det er lenge til.

– Vi har engasjert den dansk-norske vokalisten Maiken Kristiansen til å fremføre Peggy Lees låter og historien om livet hennes. Det vil skje i Arendal i 2017, sier Frank Kvarstein .

Siste nytt fra NRK Sørlandet

19-åringen fra Gjerstad skulle bare hjem – møtte en kenguru langs veien

n9oU6LhHxh0

Vann meisterligaen føre rekordpublikum: – Feiringa blir nok tøffare enn kampen