Hopp til innhold

Fylkesleder: – AUF var fiender av Gud

Fylkeslederen i Buskerud tror også på den omstridte boka «22. juli-profetien». Han mener AUF lekte krig på Utøya og at de derfor visste hva de holdt på med.

Hovedhuset på Utøya

Fylkeslederen i Buskerud mener ungdommene i AUF var fiender av Gud. Nå varsler partiet samtaler med flere medlemmer som mener det.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

Valglogo

Fylkesleder for Partiet De Kristne i Buskerud, Trygve Bjellerås-Strysse, mener AUF må tåle boka «22. juli-profetien».

– Dersom man ser bibelsk på det, var ungdommene på Utøya fiender av Gud. På Utøya lekte de krig og hadde Fatah der. Man velger hva man vil være med på og hva man vil tro på. Alt man gjør får følger, sier Bjellerås-Strysse til NRK.

Fatah er en palestinsk frigjøringsorganisasjon. Fylkeslederen i Buskerud har lest boka, men han mener den ikke har noe med politikk å gjøre.

Onsdag ble det klart at fylkeslederen i Vest-Agder, Jan Ernst Gabrielsen, trekker seg etter å ha støttet innholdet i boka «22. juli-profetien».

Partiledelsen vil ha flere samtaler

Men partisekretær for Partiet De Kristne, Jan Ingvaldsen, sier at partiet tar avstand fra boka. Ingvaldsen sier de kommer til å ha samtaler med flere i partiet om deres meninger om boka.

– Jeg har lest boka og anbefaler den ikke. Når masse mennesker lider er det forferdelig. Jeg tenker på de pårørende etter Utøya. Den Jesus jeg kjenner var der og gråt sammen med ofrene. Dette er så fjernt fra hva vårt parti står for politisk.

– Er det flere i partiet som nå må gå?

– Vi får ta en samtale med dem det gjelder, svarer Ingvaldsen.

– Horribelt

Leder av AUF, Mani Hussaini, er sjokkert over uttalelsene fra fylkeslederen i Buskerud.

– Det er horribelt å høre mennesker som sier noe sånt, sier Hussaini til NRK.

Han mener uttalelsene er sårende og støtende for de berørte og etterlatte etter terrorangrepet på Utøya.

Mani Hussaini

Mani Hussaini er leder av AUF.

Foto: Helge Carlsen / NRK

– Vi har mange kristne i AUF og Arbeiderpartiet som mener det rett og slett er ukristent når uskyldige blir utsatt for terrorangrep og peker på høyere makter, sier AUF-lederen.

Hussaini forteller at AUF samarbeider med søsterorganisasjoner både i Israel og Palestina.

– Vi kommer til å kritisere enhver handling enten den kommer fra Israel eller Palestina, så lenge det går ut over uskyldige mennesker, understreker Hussaini.

Støtter avgangen

Fylkesleder i Akershus, Steinar Wold, er enig i Gabrielsens vurdering om å trekke seg.

– Det synes jeg er greit. Jeg er helt uenig med ham om å stå fram i media om boka. Han kan ha personlige meninger. Det som skjedde på Utøya var forferdelige greier. Gud står ikke bak terroren på Utøya, sier Wold.

Fylkesleder i Aust-Agder, Einar Christensen, forteller at han har fått en e-post fra partiet.

– Avgjørelsen tar jeg til etterretning. Gabrielsen er en oppegående og sympatisk fyr og han har betydd mye for partiet.

– Hva mener du om Gabrielsens uttalelser?

– Partiet har ikke gjort noe vedtak om boka og ville heller aldri gjort det om et sånt tema. Dette har ikke noe i politikken å gjøre, mener Christensen.