NRK Meny
Normal

Utsetter kutt i Heimevernet

De lenge planlagte kuttene i Heimevernet ser nå ut til å la vente på seg. Det gir områdesjefen i sør økt tro på fremtiden

Markørtropp Øvelse Bjørgvin Øvelse Bjørgvin 2016 markørtropp
Foto: Jostein Hestdal / Forsvaret

Områdesjef for Mandalen Heimevernsområde, Nils Bernt Rinde, er positiv til at forsvarsminister Ine Eriksen Søreide nå vil utsette de planlagte kuttene i heimevernsregionen. Ministeren har sagt at hun ønsker å vente med eventuelle kutt til den nye Landmaktstudien er klar i høst.

Rinde synes avgjørelsen til ministeren er fornuftig, og mener den får fremtiden til distriktet til å se lysere ut.

Nils Bernt Rinde
Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Jeg tolker avgjørelsen som at man har sett verdien av å ha et desentralisert og landsdekkende bakkeforsvar. Heimevernet er en institusjon som er utrolig viktig at er tilstede i vårt langstrakte land.

Heimevernet har lenge forberedt seg på ett kutt av nesten 7000 soldater på landsbasis. Agder og Rogaland kan regne med å miste nesten 3000 soldater om kuttforslagene til forsvarssjefen blir gjennomført. Dette ville nesten blitt en halvering av dagens mannskap på Sør-Vestlandet.

I jevnlig dialog

Svein Harberg fra Høyre, sitter på Stortinget for Vest-Agder og ble lettet da han fikk høre om avgjørelsen til ministeren.

Leder Kulturkomiteen Stortingets Svein Harberg t v og leder Digitalradio Norge, Ole Jørgen Torvmark
Foto: Radio.no

– Jeg er veldig glad for at Eriksen nå ønsker å sette kuttene på pause. Vi har hatt jevnlig dialog med den politiske ledelsen i departementet om dette, og er glade for at det nå blir fulgt opp med denne avklaringen, sier Harberg.

Uten beredskap

Det var Klassekampen som først skrev om kuttene. Agder og Rogaland kan få 40 prosent av kuttene på landsbasis. Knut Aall, områdesjef for Holt heimevernsområde har tidligere sagt til NRK ar han er bekymret for hva kuttene kan føre til.

– Dette får enorme konsekvenser, spesielt på Sørlandet, som i praksis blir liggende åpent uten slik beredskap verken i fred, krise eller krig.