Hopp til innhold

Påsketur med sterke inntrykk

19 personer fra Kristiansand fikk inntrykk de aldri vil glemme, da de brukte påsken på studietur til Israel og de palestinske områdene.

Jøde og palestiner krangler

Den norske gruppens palestinske guide i klammeri med en jødisk bosetter. Reisefølget besøkte en palestinsk familie som bodde i halvparten av et hus. Ifølge guiden og familien bodde palestinerne tidligere i hele huset, men israelske myndigheter lar nå jødiske tilflyttere bo i den andre halvdelen. Jøden ville ha reisefølget bort fra eiendommen.

Foto: Privat

– Å dra på tur til Palestina er noe man blir merket av, sier Jorunn Aanensen Kalvik.

Hun er lærer og kjente ingen av de andre deltakerne før hun meldte seg på turen.

– Man kan ha hørt og lest mye på forhånd, og tenke at man har et engasjement for både palestinere og israelere som bor i et land som er delt på den måten. Når man faktisk kommer ned og ser hva som foregår får man sjokk, sier Kalvik.

Jorunn Aanensen Kalvik ved separasjonsmuren i Israel/Palestina

Jorunn Aanensen Kalvik ved muren Israel har bygget.

Foto: Privat

Hun mener det største sjokket er tanken på hvordan forholdene de så vedvarer, til tross for at utenlandske politikere stadig besøker landet.

– Jeg spør meg hva de egentlig har sett. Det er jo en apartheidstat, sier Kalvik.

Delt hus

I Øst-Jerusalem besøkte turfølget en familie som bodde i halvparten av et hus. I den andre halvdelen bodde jødiske bosettere på skift, flere av dem tilflyttere fra USA.

Den palestinske familien fortalte at de opprinnelig eide hele huset, men fikk nå bare lov å bo i halvparten.

– Jødiske bosettere som kommer fra andre land får tilbud om bolig fra israelske myndigheter. Det kan være i nye bosettinger eller i eksisterende hus i tettbygde strøk som er delt i to, sier Kalvik.

– Ikke propaganda

Palestinere i kø for å bli sikkerhetsklarert for å gå på jobb

Palestinere i kø for å bli sikkerhetsklarert for å gå på jobb i Israel.

Foto: Privat

Flere kristelige organisasjoner arrangerer reiser til Israel. Denne turen ble derimot arrangert av Fellesutvalget for Palestina, en paraplyorganisasjon som støtter palestinernes sak.

Kalvik er ikke politisk aktiv, men medlem av SV. Flere andre i reisefølget er aktive på venstresiden i norsk politikk. Blant annet var SV-politiker Alf Holmelid og leder for AUF i Vest-Agder, Kai Steffen Østensen, med på turen.

Kalvik er ikke redd for at de har fått et unyansert bilde av situasjonen.

– Det hadde jeg i tankene hele tiden mens vi var der, at nå får vi kanskje en historie preget av den ene siden. Uansett hva man tenker om historien har vi sett faktiske forhold. Når jeg snakker med vanlige folk i deres hjem, som vi besøker på impuls, er ikke det noe propaganda. De forteller om sin virkelighet, sier hun.

Kalvik skrev blogg under reisen sammen med mange av de andre deltakerne.