NRK Meny
Normal

Pasientombudet krever granskning

Granskingen av operasjoner i mage- og tarmregionen ved Arendal sykehus må gå sju til åtte år tilbake i tid, krever pasient- og brukerombud Eli Marie Gotteberg i Aust-Agder.

Eli Marie Gotteberg

Mange ringer pasient- og brukerombudet i Aust-Agder fordi de vil at ombudet skal vite om deres operasjonshistorie, sier Eli Marie Gotteberg.

Foto: NRK

Gotteberg kjenner til flere operasjonssaker med komplikasjoner som går tilbake til 2007.

– Jeg tror at man må gå lengre tilbake enn til 2010 som jeg forstår at man har gjort nå og at man må gå noen år før det også for å få ordentlig oversikt over situasjonen, sier Gotteberg.

Vil gå tre år tilbake

Det er fylkeslegen i Aust-Agder som har bedt om en bred gransking av mage- og tarmoperasjoner ved Arendal sykehus. Fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus sier de i første omgang bare vil gå tre år tilbake i tid.

– Vi vil nok ta utgangspunkt i de tre årene vi allerede har sett på, og så vil vi se på de tallene vi da finner. Men vi er åpne for å gå lengre tilbake i tid hvis det ser ut som om det er grunn for det, sier Engstrand.

Operert sju ganger

Pasient- og brukerombudet i Aust-Agder presiserer at flesteparten av sakene hun har på sitt bord ikke gjelder tarmkreftopererte pasienter. Hun kjenner blant annet til en pasient som de siste årene har blitt operert sju ganger for en kronisk sykdom.

– Pasienten har ringt til oss fordi hun mener hun har blitt operert unødvendig mange ganger, sier Gotteberg.

En annen pasient har i årenes løp blitt operert så mange ganger i mage- og tarmregionen at det ikke går an å operere flere ganger.

– Det var en pasient som til slutt ble henvist til Radiumhospitalet og der sier de at sammenvoksninger etter tidligere operasjoner gjør at de ikke kan gjøre noe mer for den pasienten.

Ikke nødvendigvis feil

Fagdirektør Per Engstrand kan ikke kommentere enkeltsaker, men sier at selv om man har måttet operere flere ganger, så betyr ikke det at det nødvendigvis er gjort feil.

Per Engstrand

Fagdirektør Per Engstrand sier sykehuset vil ta utgangspunkt i de tre siste årene.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Tarmoperasjoner er jo litt avhengig av hvilken diagnose som ligger til grunn. På generelt grunnlag må man kunne si at det kan være man må opereres flere ganger, avhengig av diagnosetype. Det behøver ikke å bety at det er gjort noen feil.

Pasient- og brukerombud Gotteberg i Aust-Agder har de siste ukene registrert 13 konkrete saker til oppfølging. Flere av disse er sendt videre til fylkeslegen i Aust-Agder med anmodning om å opprette tilsynssak.

I tillegg har hun fått en rekke henvendelser fra tidligere pasienter ved Arendal sykehus.

– Det er mange som ringer til oss nå fordi de vil at vi skal vite om det og at vi skal registrere det og bringe det videre til tilsynsmyndigheten. Men de ønsker ikke en konkret oppfølging av deres enkeltsak, sier Gotteberg.