Pågrep tre promillekjørere på øysamfunn

– Fravær av politi og drosjer gjør at folk tar sjanser, sier øybeboer som forklaring på at tre promillekjørere i natt ble pågrepet på Hidra utenfor Flekkefjord.

Kirkhavn, Hidra

Øya Hidra utenfor Flekkefjord står ikke øverst på politiets prioriteringsliste når de er ute og patruljerer. Det har gitt sjansespill, ifølge øybeboere.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

– Jeg ble ikke veldig overrasket når de nå tok noen, for å si det sånn.

Øybeboer Nils Olav Vågen har nettopp fått med seg at politiet natt til søndag pågrep tre promillekjørere på Hidra, i løpet av kun 18 minutter. Det er uvanlig i det lille øysamfunnet, som kun teller 500 innbyggere.

– Mitt inntrykk er at det ikke er så mye tilstedeværelse på øya fra politiet sin side. Når politiet først er ute så er risikoen stor for å bli tatt, sier Vågen.

– Umulig å komme seg hjem

Den tidligere aksjonslederen for «Hidra landfast» har i flere år kjempet for en fastlandsforbindelse til øya. Per i dag går det en ferje mellom Flekkefjord og Hidra én gang i timen. Og om natta er det ferjestopp.

Nils Olav Vågen

Nils Olav Vågen har lenge kjempet for fastlandsforbindelse. Men store kostnader gjør at politikerne ikke har gjort noe mer med planene.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK

Vågen mener dét er hovedårsaken til at folk kjører i beruset tilstand.

– Det er tungvint for politiet å komme ut med ferja, og det kan være årsaken til at de er her så lite. Derfor tar folk sjanser på å kjøre i påvirket tilstand. Det er også tungvint og dyrt å få drosje fra fastlandet. Jeg har aldri hørt om noen som har ringt etter drosje for å komme seg fra ett sted til et annet på Hidra. Dessuten går jo ikke ferja på natta engang, påpeker han.

Og når folk må komme seg hjem fra fest, er de derfor villige til å ta den risikoen, ifølge Vågen.

– Det er stadig vekk ting som skjer i løpet av sommeren, og folk må jo komme seg hjem igjen etterpå. Jeg tror ikke folk drikker mer her enn andre steder, men om natta er det nesten umulig å komme seg hjem.

– Unormalt

Lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland, er enig i at dårlig forbindelse til fastlandet byr på utfordringer for politiet.

– Tre promillekjørere er et unormalt antall. Det er vanskeligere for politiet å komme seg ut til øya når det ikke er forbindelse. Og når folk ikke tror at politiet skal være der, så er det flere som tar sjanser, sier lensmannen.

Asbjørn Skåland

Lensmann i Flekkefjord, Asbjørn Skåland, medgir at politiet har utfordringer med å komme seg til Hidra.

Foto: Lars Eie

Han tror det generelt er mye mer promillekjøring på steder med lite politikontroll, og at flere derfor tar sjansen på å kjøre.

Vågen mener på sin side at mye kunne vært løst med en forbindelse til fastlandet.

– Alt hadde blitt bedre med en fastlandsforbindelse, det sier seg selv. Både for at politi og drosje enklere kunne kommet seg ut til øya.