Normal

På egne bein og klar for nærkontakt med folk

31. mai ble det født to elgkalver på Elgtun i Bygland. Det er uvanlig at ei ku får to kalver, og foreløpig er de uten navn.

Elgkalver i Bygland

VIDEO: Se de folkekjære elgkalvene.

Ledelsen i elgparken i Bygland er glad for de nyfødte som ankom 31. mai. På Landeskogen i Bygland er det elgpark på vel 130 mål. Parken har flere elger fra før, blant annet foreldrene Olga og Orvar. Og i fjor var det et sabla bråk, nemlig brunsttiden.

Olga og Orvar er svensker i likhet med elgvokter, Per Johanson.

– Kalvene betyr at vi har kommet så langt med det vil. Vi skaper vår egen elgstand og vi har vokst opp med. Vi har gått gjennom brunsten og gått gjennom fødselen. Nå skal vi ta vare på dem og integrere kalvene, sier Johanson.

Per Johanson

Per Johanson i elgparken mener nærkontakt med dyra er fint.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Satser på nærkontakt

Parken åpnet i juni i fjor med vel 3000 besøkende. Dette er den første elgparken med tamme elger i Norge. Parken satser på nærkontakt med elgen, som ellers gjerne vil stikke i skogen.

– Jeg tenkte at alle elsker elg. Det gjør jeg også. Jeg er lidenskapelig opptatt av dyrene. Det er fascinerende dyr, selv om jeg har skutt på dem, forteller elgrøkteren.

Og for Johanson er nærkontakt med elgene viktig. Han tar kontakt med en annen liten kalv, som heter Elvira og er ett år.

Søskenelg

Det ble født to elgkalver i slutten av mai.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Denne kalven er fortrolig med mennesker og heter Elvira. Det er den vakreste elgen vi har på grunn av den mørke pelsen som gir et spesielt eksteriør, mener Johanson.

Pappa Orvar er nå snill

Selv om Elvira tripper pent rundt har ikke alltid pappaen Orvar gjort det. Han er snill og blid nå, men i høst var det annerledes.

–Han var ikke snill i høst da var han brunstig. Da var han grinete mot Olga og vi måtte holde litt distanse, men nå er han bare snill, opplyser Johanson.