På dialekt skal det være!

Lærer Runar Granheim fra Åraksbø i Setesdal forteller sine historier på egen dialekt, med egne melodier. Nå vil han lage plate. Men først besøker han SørlandsScenen på P1 onsdag ettermiddag.

Runar Granheim
Foto: Janne Aateigen/NRK

Han kommer med sin stålstrengsgitar og et knippe nyskrevne låter. Runar Granheim har drevet med musikk i mange år, og spiller mange forskjellige instrumenter.

– Jeg kjenner jo mange i musikkmiljøene, og har blitt brukt mye som musiker i forskjellige sammenhenger, forteller Granheim som inntil nylig var fornøyd med den rollen. Men til hans egen overraskelse har han nå fått lyst til å gi ut sin egen plate med egne låter.

Gammel tanke

– Det er en gammel tanke jeg nå vekker til liv, forklarer musikeren og læreren.

– For meg fungerer musikken som medisin. Det er tonene jeg har kommunisert med til nå, så jeg tenkte først at hvis jeg skal lage en plate, så må det bli instrumentalt. Men nå gjør jeg et eksperiment og har begynt å skrive egne tekster på , egen dialekt. Det er det språket jeg kan, derfor blir det naturlig for meg å skrive på morsmålet, forteller læreren fra Setesdal.

Musikalsk mener Runar Granheim at han befinner seg et sted mellom amerikansk bluegrass og Bob Dylan – Men jeg liker mye forskjellig musikk, innen mange forskjellige sjangere, sier han.

– Når jeg lager låter lar jeg dem siles ved at jeg tester musikk og tekster ut på venner og kjente. Jeg skriver gjerne fem sanger i uka – og kan kaste like mange. Jeg lager også flere varianter av en sang før alt faller på plass.

Husker tenårene

– Jeg skriver om det jeg tenker på, om nære og gjerne personlige ting. Om for eksempel forholdet til kona mi, eller om en ungdomsforelskelse. Som i sangen «Ran», forklarer Runar Granheim, og fremfører nettopp den låten live på SørlandsScenen.

–Jeg kan godt huske hvordan det var å være tenåring. Jeg er lærer og ser mange barn og tenåringer i jobben. Det jeg skriver om i «Ran» er veldig nært for meg: Hjertet kan gå i tusen knas på mandag, men på tirsdag er alt greit igjen! Det kan jeg også relatere til mitt eget liv, understreker han.

Som forbilder på tekstskriving trekker Runar Granheim først frem Stein Torleif Bjella.

Norske forbilder

– Han skriver nært og til beinet, og det liker jeg. Jeg må også nevne Odd Norstoga og Erlend Ropstad som flinke folk som lager fine sanger med norske tekster, sier Granheim, som likevel mener det er en artist som troner øverst.

– Jan Eggum er sjefen av låtskrivere for meg. Han har sagt at hvis du har noe å si, så må du si det på norsk. Hvis du ikke har noe å si, kan du si det på engelsk. Granheim ler litt når han siterer Eggum. For min del får jeg ikke med meg hva slags historie folk vil fortelle når de skriver på engelsk. Det å skrive på norsk er både nært og litt skummelt, sier Runar Granheim, som satser på å oppnå drømmen om debutplata si til høsten.