Normal

Øyfolk med musikalsk øyhopping

Øyfolk reiser rundt fra øy til øy og lager sanger om det. Onsdag ettermiddag tar gruppa fra Tromøy i Arendal sangene sine med seg på SørlandsScenen.

Anders Andersen og Rune Udal

Tekstene til gruppa Øyfolk har blitt til etter samtaler med folk som bor på øyer.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Da de fire musikerne i Øyfolk bestemte seg for å besøke alle øyene mellom Halden og Stavanger startet de et prosjekt som nå er blitt til plata «På vei».

– Tekstene har kommet til gjennom samtaler vi har hatt med folk som bor på øyene, sier Rune Udal, som sammen med Anders Johan Andersen, Anders Skog og Rune Sævre er Øyfolk.

– Og vi skriver en sang til hver øy vi besøker, forklarer Udal.

Øyhopping om vinteren

– Egentlig skulle vi reise til Sverige og til Gotland, legger Anders Johan Andersen til.

– Vi kalte prosjektet "Prøvetur til Gotland", for finne ut hvordan vi passer sammen på tur. Men vi trivdes så godt med å besøke øyene her sør at vi foreløpig ikke har kommet lenger, sier han.

Det er bare øyer som ikke har forbindelse med fastlandet som er interessante for prosjektet til Øyfolk. Og så må det være fastboende der. Øyfolk har funnet ut at den mørke årstiden egner seg best for deres form for øyhopping.

– Det er ikke så mange som besøker øyene på vinteren, forteller Andersen.

– Da har beboerne god tid til oss og det er lett å komme i kontakt med folk.

Stor gjestfrihet

– Alle øyene har gjestfrie folk. De tar oss imot med åpne armer og viser oss rundt villig vekk. Vi later som vi er helt ukjente på stedet og spør om alt mulig.

Det hender de blir overrasket når vi sier vi kommer fra Tromøy. Da blir vi ofte møtt med «hva i all verden gjør dere her? Dere vet jo alt om oss fra før», ler Andersen.

Platen til Øyfolk inneholder fjorten sanger til øyer som Ågerøya, Anabeløy, Lyngør og Sandøya. Og så har vi laget en sang som symboliserer det som er hjertet til alle øyene, nemlig ferjene. Den er litt spesiell for oss fordi den handler også om vår egen ferje, den som går til stedet vi fire kommer fra, nemlig Tromøy utenfor Arendal.

Folkelig musikk

Historiene i tekstene samarbeider de fire herrene i Øyfolk om, mens Rune Udal står for musikken.

– Det er tekstene som bestemmer mye av musikken her, så derfor har det blitt mye country, forklarer Udal. Det er folkelig og passer best til stemningen i det vi vil fortelle, legger han til.

– Vi skriver sanger til øyene når vi er der og så drar vi tilbake om sommeren og holder konserter. Etter en konsert var det en dame som kom bort til oss og fortalte at hun vanligvis ikke tenkte over at hun bodde på en øy, men at hun ble utrolig stolt av å være øyboer da hun hørte på oss. Det var en god og rørende respons å ta med seg videre på nye besøk til flere øyer for å lage nye sanger, avslutter Rune Udal og Anders Johan Andersen.

I morgen ettermiddag er det plata «På vei» med Øyfolk som er tema i ukas Musikksnakk på SørlandsScenen. Da skal anmelder Øyvind Nyvoll vurdere plata og plassere den på en skala fra en til ti.

Rune Udal og Anders Andersen

Rune Udal og Anders Andersen i gruppa Øyfolk fra Tromøy.

Foto: Janne Aateigen / NRK