Overtar styring av Aust-Agder

Gro Bråten (51) fra Lillesand overtar trolig som fylkesordfører i Aust-Agder når Tellef Inge Mørland blir stortingsrepresentant.

Gro Bråten og Tellef Inge Mørland

Gro Bråten tar over stafettpinnen fra partikollega Tellef Inge Mørland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Lørdag valgte Aust-Agder Arbeiderparti fylkesordfører Tellef Inge Mørland som ny toppkandidat ved stortingsvalget neste år, etter Freddy de Ruiter.

Alt taler for at Mørland blir valgt, og dermed må han erstattes som fylkesordfører.

Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet avtalte etter sist valg at Ap skal ha fylkesordføreren og KrF varaordføreren i denne valgperioden.

– Vi tar det som en selvfølge at Ap fortsatt skal ha fylkesordføreren. Da ligger det i kortene at Gro Bråten rykker opp, sier Jon Rolf Næss, som er leder av Aust-Agder Arbeiderparti.

Gro Bråten er i dag gruppeleder for Arbeiderpartiet i fylkestinget. Til daglig arbeider hun som leder av karrieresenteret i Kristiansand.

Ingen automatikk

Siden Tellef Inge Mørland ble valgt i helga, har de tre samarbeidspartiene ikke rukket å drøfte situasjonen som er oppstått.

– Vi må ta en samtale om hva som er best for fylket, dette er ingen automatikk, sier fylkeslederen for KrF, Turid Jacobsen.

Hun viser til at dagens fylkesvaraordfører, Jon-Olav Strand (KrF), har over 20 års fartstid i politikken.

Oddbjørn Kylland, som er fylkesleder for Senterpartiet, sier de forholder seg til avtalen.

– Hvis KrF vil diskutere saken, gjør vi gjerne det. Men jeg ser ikke noe som skulle tilsi at vi ikke skal holde oss til avalen, sier Kylland.

Jon Rolf Næss sier at Ap tar det som en selvfølge at partiet fortsatt får fylkesordføreren.

– Men jeg er enig i at vi må ha en samtale om bl.a. praktiske spørsmål, sier han.

Gro Bråten (51) fra Lillesand overtar trolig som fylkesordfører i Aust-Agder når Tellef Inge Mørland blir stortingsrepresentant.

– En kjempeutfordring

Næss mener Gro Bråten blir en dyktig fylkesordfører.

– Jeg tror det blir en kjempegod løsning. Hun har fått noen år i fylkespolitikken, kjenner systemet, sitter i Aps fylkesstyre og begynner å få god erfaring på fylkesnivå, sier Næss.

Gro Bråten sier selv at det blir en stor utfordring, hvis hun velges som ny fylkesordfører neste høst.

– Det er en kjempeutfordring, det er krevende tider vi står i, så det blir en stor og viktig jobb.

– Hva er din styrke?

– Jeg tror jeg er god til å samarbeide med folk, god til å høre hva folk sier, "sense" stemningen og snakke med folk, jeg ønsker å samle folk, sier Gro Bråten.