– Dommen er for streng

Forsvareren til den antatte hovedmannen mener dommen for forsøk på hasjsmugling ut fra Ålbæk havn i Danmark er for streng. Aktor i saken er fornøyd med dommen.

Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

En mann fra Arendal ble skutt og drept av dansk politi under smuglerforsøket fra Ålbæk havn. Båten med hasj skulle trolig til sørlandskysten med varene.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

Fire nordmenn er dømt til fengselsstraffer i Danmark for forsøk på å smugle hasj. En arendalsmann ble skutt og drept av dansk politi under smuglerforsøket fra Ålbæk havn.

Retten i Hjørring mener en 39 år gammel mann var hovedmannen. Han erkjente ikke skyld og har nektet å forklare seg under hele rettssaken.

Hans forsvarer Mette Grith Stager overrasket over dommen.

– For streng dom

– Jeg er meget overrasket over dommen. Jeg hadde ikke forventet at min klient ville bli dømt. Og jeg hadde slett ikke forventet at retten ville dømme ham til fengsel i tre og et halvt år. Det er etter min oppfattelse altfor høyt, sier Mette Grith Stager.

De var fem tiltalte i saken. Én ble frifunnet for forsøk på å smugle 250 kilo hasj fra Ålbæk havn og til Sørlandet 6. januar i fjor.

Mette Grith Stage

39-åringens forsvarer, Mette Grith Stage, prosederte på frifinnelse av sin klient.

Foto: Lars Eie

I en dramatisk aksjon slo dansk spesialpoliti til og kjørte på det de mener var smuglerbåten som stakk til sjøs. I den båten ble en 49-åring fra Arendal skutt og drept av dansk politi.

Tilfreds med dommen

I dag ble fire av de tiltalte dømt til fengsel i tre år og seks måneder. Retten mener alle fire var med på smuglingen. Den femte slapp med ti dagbøter på 500 danske kroner.

Dommen innebærer også at de fire utvises fra Danmark for alltid.

Aktor Mette Bendix ba om fire års fengsel.

– Jeg er tilfreds med dommen. Retten har vurdert bevisene for de fire tiltalte i samme omfang som vi fra påtalemyndigheten har vurdert bevisene. Jeg er også fornøyd med at det er utmålt en markant straff på tre og et halvt år, noe som ligger nært opp til min påstand om fire års fengsel, sier Bendix.

Mette Bendix

Mette Bendix er tilfreds med dommen mot tre av de tiltalte, men skal vurdere om frifinnelsen av 46-åringen skal ankes.

Foto: Lars Eie / NRK

Bendix vil likevel vurdere om frifinnelsen av 46-åringen skal ankes.

– Jeg vil lese gjennom dommen hjemme, og deretter vurdere om jeg skal innstille en anke til statsadvokaten, sier Bendix.

– Godt organisert forbrytelse

To av de dømte anket på stedet. De to andre ba om betenkningstid.

Aktor Bendix mener de som ble dømt drev på en profesjonell måte og at operasjonen var svært godt organisert.

– Ut fra de bevisene som har kommet frem for retten at det er snakk om en meget organisert forbrytelse. Det har vi blant annet sett gjennom bruk av telefoner i et lukkede nettverk, sier Bendix.