NRK Meny
Normal

- En fryktelig opplevelse

Natten ble et mareritt for to rogalandsfamilier, da en maskert raner brøt seg inn i hytta deres i Søgne og truet dem med våpen. Familiefaren holdt hodet kaldt, og la selv raneren i bakken.

Hør den utrolige historien her:

Hytteanneks

Her ble raneren overmannet

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Raneren tok seg ved 02-tiden natt til tirsdag inn i hytta der to familier fra Sola og Stavanger-området lå og sov.

Familiefaren fra Sola våknet av at raneren romsterte rundt inne i hytta, og gikk for å høre hva bråket var. Da fikk han seg en skremmende overraskelse.

- Da jeg sto i døra inn til stua og ropte hallo, kom det en mann med finlandshette og pistol mot meg. Jeg kan ikke beskrive den følelsen jeg fikk i det øyeblikket jeg så ham. Det er skremmende bare å fortelle om, sier 41-åringen, som ønsker å være anonym.

Truet med pistol

 

Softgun
Foto: Arkivfoto

Innbruddstyven  truet de fire voksne personene med skytevåpen, og sa han ville ha penger, verdisaker og bilen til familien. Han fikk familiefaren til å bli med ham rundt i hytta for å finne fram det han ville ha, også inne på soverommene til de seks barna.

- Han sa at hvis jeg ikke gikk fint, skulle han skyte meg i knærne. Da gikk de to guttene og la seg under sengen, sier familiefaren. 

Det kan ikke beskrives, det må oppleves. Det øyeblikket du ser raneren, det glemmer du ikke. Det går ikke an å sette ord på det.

Familiefar og hytteeier

Selv om han var redd, forsøkte han å tenke rasjonelt. Og da de kom ut i annekset til hytta så han en mulighet til å gripe inn.

La raneren i bakken

- Han snudde seg vekk for å lete etter den andre lommeboken under noen klær. Da var han uoppmerksom et øyeblikk, og jeg sprang rett på ham og kjørte ham inn i veggen. 

- Pistolen gikk i gulvet og lyset forsvant, fordi vi gikk på lysbryteren. Etter mye rabalder kom vi ut på terassen og ned på plenen, hvor jeg fikk lagt ham i bakken. Så kom kameraten min rett bak og fikk hjulpet meg, sier mannen.

Han var uoppmerksom, så jeg håpet marginene var på min side.

 

Ransoffer

Truet med hevn

Den 41 år gamle mannen fra Sola vil ikke stå frem med navn, og den andre i familien fra Stavanger-området vil ikke snakke med NRK. For det siste innbruddsmannen gjorde før politiet hentet ham var å true med hevn. Nå er de redde.

- Kommer han igjen, eller kommer kompisene igjen. Er det en lokal helt med mange kjente... Jeg er usikker, men vi håper det går greit og at politiet tar affære og får ordnet opp i det opplegget, så vi kan føle oss trygge, sier 41-åringen.

- Når kvelden kommer igjen og det blir mørkt og du skal legge deg, blir du urolig. Er det noen som kommer opp og tramper på terassen så skvetter du til, selv om det bare er ungene.

Alvorlig sak

Lensmann i Søgne og Songdalen, Terje Pedersen, sier mannen trolig ikke kommer ut på en stund. Selv om han snakket engelsk og sa at han var polsk, er det en 21 år gammel lokal mann som brøt seg inn i hytta.

- Det er en høy strafferamme på dette og i tillegg har vi det menneskelige aspektet i dette. Ranet har helt klart gått sterkt inn på samtlige på hytta, sier Pedersen.

Gjerningsmannen satt tirsdag i avhørt, og vil onsdag bli fremstilt for varetektsfengsling. Mannen er siktet for ran mot flere personer.