NRK Meny
Normal

Overgripere bruker Finn.no for å finne mindreårige

Enkelte voksne bruker nettportalen Finn.no til å komme i kontakt med mindreårige. Det frykter prosjektkoordinator Erik S. Oksavik hos Stine Sofies Stiftelse.

Finn.no-faksimile

Personer som ønsker å komme i kontakt med mindreårige bruker samtlige muligheter, derfor er det ikke overraskende at noen også bruker Finn.no, ifølge Stine Sofies Stiftelse.

Foto: LIEN, KYRRE / NTB SCANPIX

En far i Svolvær kontaktet nylig Finn.no for å advare mot en mann som skaffet seg kontakt med hans tolvåring, med en annonse om kattunger til salgs. Faren bekrefter til NRK at han har vært i kontakt med nettstedet.

– Har det skjedd én gang så er det stor sjans for at det har skjedd flere ganger, sier Erik S. Oksavik hos Stine Sofies Stiftelse.

Skjermdump fra Facebook

Denne meldingen har blitt delt siden mai, og deles fortsatt.

Foto: skjermdump

Benytter alle muligheter

Han tror ikke Finn.no er den mest brukte kanalen for voksne som vil ha kontakt med barn, men sier alle tenkelige kanaler brukes, som onlinespill, chatterom, sosiale medier og mobiltelefoner.

Erik Sandnes Oksavik

Erik S. Oksavik hos Stine Sofies Stiftelse ber foreldre om å lære barna å være skeptiske når de ferdes på internett.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– De personene som ønsker å komme i kontakt med mindreårige gutter og jenter, de bruker nok samtlige muligheter som er der ute, sier Oksavik.

Oksavik sier internett er et stort og fantastisk verktøy, som også er enkelt å misbruke.

– Foreldre må bli flinkere

Han tror mange foreldre ikke vet at barna deres har hatt kontakt de ikke burde hatt med voksne på nettet. Han mener foreldre må bli mye flinkere til å lære barna sunn skepsis til folk på nett.

– Foreldre må bli mye flinkere til å lære ungene å være kritiske til hvem de har kontakt med over nettet. Vi lever i et delingssamfunn og vi er alt for ukritiske når det gjelder kontakt.

Han ber alle foreldre om å lære barna at ingen man møter på nettet skal ha navn, adresse, bilde eller annen informasjon om deg, om det ikke er en person man kjenner og er trygg på.

Ikke overrasket

Er du usikker på selger

Geir Petter Gjevsen, leder for forbrukertrygghet hos Finn.no, minner om at portalen har 15 års aldersgrense.

Foto: Pressefoto

Geir Petter Gjevsen, leder for forbrukertrygghet hos Finn.no, er ikke overrasket.

– Vi har omtrent hele Norges befolkning som kundemasse hos oss, og da er jeg ikke overrasket over at det kan forekomme uønskede ting på Finn.

Gjevsen gjør oppmerksom på at markedsportalen har en aldersgrense på 15 år.

Politiet på Agder kjenner ikke til at Finn.no er en mye brukt portal for overgripere.