Over halvparten av alle nordmenn synes selv de er for slappe

Mangel på motivasjon og selvdisiplin gjør at folk i sør blir stadig mindre fornøyde med både sitt eget kosthold og sin fysiske aktivitet.

Frode Valvik, Gry Larssen

Frode Valvik tar seg en is i sola sammen med kollega Gry Larssen i Pollen i Arendal. Valvik føler han lever ett litt for stillesittende liv, og skulle gjerne ha trent mer i hverdagen.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

– Jeg er litt misfornøyd med at jeg ikke greier å trene nok, men jeg og dama pleier å ha fokus på å gå turer, forteller Frode Valvik.

Han er opptatt av å leve sunt, spiser mye fisk og grønt og lite rødt kjøtt. Men trening vil han bli bedre på i fremtiden. Og Valvik er ikke alene.

Over halvparten av alle nordmenn synes at de er for lite fysisk aktive. En av tre mener de ikke spiser sunt nok. Det viser en undersøkelse fra Tine.

Tidsklemma

Av de som mener de er for lite fysisk aktive, svarer halvparten at de mangler motivasjon og selvdisiplin til å gjøre noe med det.

Mangel på tid oppgis som nest viktigste grunn, spesielt i alderen 30 til 39 år.

– Jeg er nok litt for glad i bøker og å spille gitar, så det blir mye stillesitting. Men vi vil fokusere mere på trening fremover, sier Valvik.

Annechen Bahr Bugge forsker på norske mat- og spisevaner ved Forbruksforskningsinstituttet (SIFO).

Annechen Bugge

Annechen Bugge er forsker hos Statens Institutt for forbruksforskning SIFO. Hun syns det er leit at så mange har dårlig samvittighet for at de ikke spiser sunt nok eller trener nok

Foto: Marit K. Selmer

Stiller for høye krav til seg selv

Hun mener resultatene fra Tines undersøkelse sammenfaller godt med det hun har sett gjennom forskningen sin.

– Det er et økende sosialt press på det å spise sunt og ha en veltrent og slank kropp. Våre undersøkelser viser også at mange sliter med dårlig samvittighet og skyld. Det blir liksom aldri bra nok.

– Jeg mener mange stiller altfor høye krav og forventninger til seg selv. Kostholdsundersøkelser viser at det absolutt ikke står så dårlig til, selv om det selvfølgelig er et forbedringspotensiale, sier hun.

Kvinner og menn i alderen 30-39 år er de som sliter med mest dårlig samvittighet.

Hele 86 prosent av de spurte ønsker å ta grep for å bli mer fysisk aktive, få et sunnere kosthold, eller begge deler.

– Det skyldes antagelig at det er en tid i livet som innebærer mange andre forpliktelser med små barn og jobb, så man får mindre tid til seg selv, sier Bugge.

Minst fornøyd i sør

I undersøkelsen kommer det frem at folk i Telemark og Agder-fylkene er mindre fornøyd med hvor mye de trener og hvor sunt de spiser, enn ellers i landet.

Klinisk ernæringsfysiolog i Tine, Anne Marie Skjølsvik, er overrasket over resultatet.

– Vi har ingen god forklaring på hvorfor vi ser så store geografiske skiller når det kommer til kosthold og helse. Vi ser at sørlendingene i likhet med resten av landet, oppgir manglende motivasjon og tid som de viktigste faktorene for hvorfor de tenker at de ikke trener nok og spiser sunt.

Marit Bjorå Hammersland

Marit Bjorå Hammersland kjenner seg ikke igjen i resultatene fra undersøkelsen. Hun sitter i Pollen i Arendal og nyter en is i solskinnet. – Jeg er fornøyd med både aktivitet og kosthold. Det er jo forskjell mellom hverdag og fest, og noe må man jo unne seg, det er jo gleden med livet.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK