NRK Meny
Normal

Ottersland: - Stoler ikke på dere

Investor Ole G. Ottersland har trukket milliongaven sin til Sørlandet sykehus og sier i en åpen epost til styrelederen at tilliten hans til sykehusledelsen er fullstendig brutt. Ordføreren i Grimstad er en av flere som stiller spørsmål ved om Otterslands motiv for gaven var pasientenes beste.

Brev fra Ottersland

I denne eposten raser Ole G. Ottersland mot sykehusledelsens håndtering av kreftrobot-saken.

Foto: Øivind Eskedal / NRK

Ole G. Ottersland

I en epost til sykehusledelsen tar investor Ole G. Ottersland et kraftig oppgjør med deres håndtering av kreftrobotgave-saken.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ole G. Otterslandhar trukket en gave på 25 millioner kroner som skulle brukes til å gi sykehuset i Arendal en kreftrobot, fordi han mener sykehusledelsen ikke har møtt betingelsene som fulgte med gaven.

Det har i flere år vært strid mellom sykehuset i Arendal og Kristiansand, om hvordan behandlingstilbudene skal fordeles mellom de to sykehusene.

I februar blusset striden opp, da sykehusledelsen bestemte at alle operasjoner av nyrekreft og prostatakreft i fremtiden skal foregå i Kristiansand og ikke i Arendal.

Fikk sint epost

Etter at investoren fra Arendal i går trakk tilbudet om gaven til sykehuset i Arendal, sendte styreleder ved sykehuset, Peder Olsen, i dag tidlig en epost til Ottersland for å få klarhet i situasjonen, før saken etter planen skulle behandles i sykehusstyret torsdag. Dette fikk han til svar på formiddagen:

"da Vinci" robot

Ottersland ville gi sykehuset i Arendal en såkalt 'Da Vinci' robot i gave. Med en slik robot kan flere kreftpasienter få behandling.

Foto: NRK

«Hei Peder Olsen.

Vårt ønske om å gi gaven hadde sitt opphav pga. den nedbygging som over flere år har foregått av sykehuset i Arendal. Vi ønsket å styrke sykehuset i Arendal. Det er vedtatt en strategiplan og det var i forkant av styremøtet som skulle behandle nok et avvik om å samle all urologisk kreftkirurgi i Kristiansand at vårt tilbud kom for å endre det vedtaket.

Vi legger ikke skjul på at deres fremsetting av premisser som vi bare har sett i pressen sjokkerte oss. Det dere sier er at dere fortsatt vil samle dette i Kristiansand, men med en liten justering. Vi kan bare si at vi er sjokkert av å høre at dere fortsatt gir blanke i strategiplanen og at dere fortsatt vil gjøre det vi ville hindre.

Vi legger heller ikke skjul på at dere bare snakker med oss gjennom pressen og siden vi ikke har hørt noe fra dere så har vi bare måttet forholde oss til hva pressen kan berette.

Vår tillit til deg og Jan Roger Olsen er fullstendig brutt ved premisset om at samling av all urologisk kreftkirurgi i Kristiansand opprettholdes. Vi håper dere skjønner at det premisset blåttlegger deres tanker fullstendig. Vi er av den formening at etter dette så ser vi det ikke mulig å få noen garantier for at våre ønsker blir fulgt. Vi stoler rett og slett ikke på dere.

Dere får behandle hva dere vil på styremøtet, men vårt tilbud eksisterer ikke lenger. Vi finner det beklagelig at dette får en slik slutt, men dere har den hele og fulle skylden selv.

Med vennlig hilsen O. G. Ottersland Eiendom as»

– Har ønsket å finne en løsning

Styreleder Peder Olsen er onsdag ettermiddag på vei til Flekkefjord for å delta på et styreseminar før styremøtet torsdag.

Peder Olsen

Styreleder Peder Olsen ved Sørlandet sykehus ville få klarhet i situasjonen da han sendte en epost til Ole G. Ottersland onsdag morgen. Han fikk et rasende svar tilbake.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Han sier til NRK.no at han var svært imponert over Otterslands generøse tilbud, og at han nå er lei seg for at investoren har trukket tilbudet.

– Jeg synes først og fremst at det er leit. Det kom noe uventet at giver trakk seg like før styremøtet. Det har jo hele tiden vært klart at det er en oppgave for styret å ta en beslutning i dette spørsmålet, så det hadde vært ønskelig at styret fikk mulighet til det.

Styrelederen sier han registrerer at Ottersland virker bestemt på at han likevel ikke vil gi gaven, men at han som styreleder fortsatt håper på en løsning.

Han sier han også registrerer at at Ottersland har vært misfornøyd med kontakten han har hatt med styret.

– Det kan jeg til en viss grad forstå. Det går alltid an å gjøre ting klokere. Men styreleder har ikke mulighet til å opptre løsrevet fra styret, styreleder må ha fullmakt, og det var det vi skulle få i morgen, sier Olsen, og legger til:

– Dette har vært behandlet med velvilje fra sykehusets side og vi har hatt et ønske om å finne en løsning.

(Artikkel fortsetter under video)

Video Tar trolig imot kreftrobot

SE VIDEO fra 18. mai: Sykehuset tar trolig imot kreftroboten.

Behandler ikke saken

Jan Roger Olsen

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen beklager at gaven er trukket. Han sier at saken ikke blir behandlet i torsdagens styremøte.

Foto: Thomas Grønvold / NRK

I en pressemelding fra Sørlandet sykehus beklager sykehusdirektør Jan-Roger Olsen at gaven fra Ottersland er trukket.

– Jeg beklager sterkt at kreftpasienter i Agder ikke får tilbud om robotkirurgi i denne omgang.

Han tar brevet fra Ole G.Ottersland til etterretning, og vil varsle varslet styret om at den oppsatte saken vedrørende robot til sykehuset i Arendal ikke blir behandlet på torsdag.

– Tenker ikke på pasientenes beste

Ordfører Hans Antonsen i Grimstad er svært kritisk til hvordan investor Ole G .Ottersland har oppført seg i robotsaken. Han mener Ottersland ikke har hatt sykehusets beste i tankene.

Hans Antonsen

Ordfører i Grimstad, Hans Antonsen, mener investoren ikke har hatt pasientenes beste i tankene.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Ottersland har vist gjennom brevet sitt i dag at det ikke først og fremst var å skape et bedre tilbud for pasientene i Arendal som har vært hovedsaken, men å endre selve vedtaket om å samle ting i Kristiansand.

– Jeg synes dette er synd, for her kom fagmiljøene på sykehuset i Arendal og Kristiansand hverandre i møte, for en gangs skyld. Det er altså ikke godt nok for Ottersland, som sier rett ut at han var først og fremst opptatt av å endre et vedtak.

– Hva tenker du om Otterslands oppførsel?

– Når man vil gi en gave og fagmiljøene innenfor det offentlige strekker seg langt for å finne en løsning som gjør at man kan ta imot gaven. Når man da ikke er fornøyd, viser det at hensikten med å gi gaven kanskje først og fremst ikke var å bedre tilbudet til pasientene, sier Antonsen.

– Tror du Ottersland noen gang hadde tenkt å gi denne gaven?

– Jeg ville tro at motivasjonen for å gi en gave til et sykehus er at det skal gi et bedre tilbud til befolkningen. Og jeg forutsetter at alle opptrer så seriøst at når man sier at man vil gi en gave, så har man en viss ydmykhet for at en offentlig institusjon må tenke litt igjennom på hvilke vilkår de tar imot en gave.