– Jeg blir provosert over hvordan politiet møter sine meningsmotstandere

Organisasjoner som vil avkriminalisere narkotika i Norge, reagerer sterkt på uttalelser om at ungdommers holdninger til cannabis påvirkes av liberale politikere.

Ina Roll Spinnangr i Foreningen Tryggere Ruspolitikk.

Ina Roll Spinnangr, leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk, er redd politiets uttalelser om at ungdom blir påvirket av liberale politikere kan være ødeleggende for rusreformen som er på trappene i Norge.

Foto: Tommy Strømmen

– Jeg har vanskelig for å tro på de påstandene. De virker ikke å være basert på forskning, sier Ina Roll Spinnangr.

Hun er leder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR) og reagerer kraftig på politiets uttalelser. I går fortalte NRK at politiet mener påvirkning fra liberale politikere er en av årsakene til at flere ungdommer tror cannabis er lovlig.

Her uttalte blant annet Jan Erik Bresil, leder i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) følgende:

– De (ungdommene) oppfatter at det er lovlig eller at det skal bli lovlig. Disse holdningene er vår største bekymring. På sikt vil dette påvirke hvor mange som vil slite med tunge rusmidler.

Vil legalisere hasj

Unge Venstre fikk blant annet mye oppmerksomhet for sin «Legalize it»-kampanje i høst. Her delte partiet ut buttons og klistremerker for legalisering av hasj.

Ina Roll Spinnangr frykter slike utspill som Bresil kommer med ødelegger for rusreformen som er på trappene.

Det viktigste med reformen er at eget misbruk ikke skal straffes med bøter og fengsel, men at folk skal få tilbud om behandling.

Regjeringen har satt ned et utvalg som skal komme med en innstilling til ny ruspolitikk før jul.

Jan Erik Bresil i Norsk narkotikapolitiforening

Jan Erik Bresil er styreleder i Norsk Narkotikapolitiforening. Han har merket at ungdoms oppfatning av narkotika har endret seg de siste årene.

Foto: Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)

– Ungdom har Netflix

– Jeg blir provosert over hvordan politiet møter sine meningsmotstandere. Å skylde på Unge Venstre er tatt rett ut av luften, sier Roll Spinnangr.

Hun forstår at mange har reagert på kampanjen, men tror ikke ungdommenes holdningsendring skyldes denne eller liberale politikere.

– Ungdom har Netflix og lever i en globalisert verden der flere land legaliserer. Den norske debatten er kun en liten del av bildet.

I 2015 svarte én av tre ungdommer at de er villig til å prøve cannabis. Det er 33 prosent flere enn i 2007.

Samtidig økte ikke cannabisbruken.

– Holdningene har vært i endring lenge, så den plutselige økningen i bruk må ha andre årsaker, mener Roll Spinnangr.

Ifølge siste Ungdata-undersøkelse har fire av ti elever i videregående skole blitt tilbudt cannabis det siste året.

Russ, elever ved Sam Eyde Videregående skole

En gruppe av årets russ ved Sam Eyde videregående skole i Arendal undres litt over at ungdom ikke kjenner til forbudet mot cannabis.

Foto: Siv Kristin Sællmann / NRK

Økt tilgjengelighet

Ungdataundersøkelsen viser at bruken av cannabis har økt siden 2015.

Roll Spinnangr tror det skyldes økt tilgjengelighet. Blant annet måten stoffet distribueres på.

– Antallet unge som ble tilbudt cannabis økte kraftig etter 2015. Økende salg via sosiale medier er en mulig forklaring, sier hun.

André Nilsen er styreleder i Normal Norge. De jobber for en regulering av cannabis. De støtter også avkriminalisering, men ønsker aldersgrenser og kontroll på omsetning.

Nilsen tviler på at ungdom tror cannabis er lovlig.

Han tror utspillet fra politiet handler om å skremme beslutningstakere og politikere fra å gjøre for store endringer i dagens ruspolitikk.

– Vi mener det er uheldig å skylde på liberale politikere. Det viktigste er at vi har en opplyst samtale om rusmidler og slutter å spille på skremselspropaganda, sier Nilsen.

Andre Nilsen, styreleder i Normal Norge.

André Nilsen er styreleder i Normal Norge. De jobber for en fornuftig regulering av cannabis.

Jan Erik Bresil i Norsk Narkotikapolitiforening sier følgende om kritikken fra FTR og Normal:

– Det er svært alvorlig at ungdommer oppfatter narkotika som mindre farlig og er usikre på om det skal bli lovlig å bruke. FTR og Normal arbeider for legalisering av narkotika. Det er ikke den typen rusreform som utredes. Det må vi som rollemodeller være klar på overfor de unge.