NRK Meny
Normal

Ordførerkandidater står samlet i strid om sykehus

Alle ordførerkandidatene i Arendal går sammen om å protestere mot en nedbygging av det lokale sykehuset. Sammen skal de overbringe et brev til helseministeren.

Robert Cornels Nordli og Geir Fredrik Sissener

Ordførerkandidatene Robert Cornels Nordli (Ap) og Geir Fredrik Sissener (H), er to av ordførerkandidatene i Arendal som har skrevet brev til helseminister Bent Høie. I brevet protesterer de mot en nedbygging av sykehuset i Arendal.

Foto: Svein Sundsdal

Mandag kommer helseminister Bent Høie (H) til Arendal. Da skal ordførerkandidatene legge fram sitt budskap.

– Budskapet vårt er klart. Vi sier nei til videre nedbygging av sykehuset i Arendal, sier Høyres ordførerkandidat Geir Fredrik Sissener.

Han trekker fram det som skjedde tidligere i år, da sykehusstyret vedtok å legge ned nyfødtposten på sykehuset i Arendal.

– Det betyr ikke bare at barneavdelingen er i fare. Det betyr også at vårt sykehus som et fullverdig, helhetlig sykehus med akuttberedskap, er i fare. Det aksepterer vi ikke, sier han.

Vil vurderer nye modeller for sykehuset

Samtlige ordførerkandidater i byen har skrevet under på brevet som skal overleveres helseministeren. I brevet står det blant annet at ordførerkandidatene vil vurdere nye modeller for styring av Sørlandet sykehus.

En løsrivelse av sykehuset i Arendal er nevnt som én mulighet.

– Vi har sett på det som en mulig løsning. Jeg tror det raskeste skrittet er å få på plass en stedlig ledelse, sier Sissener.

Ordførerkandidat Robert Cornels Nordli (Ap), er mer klar i sitt svar på om han ønsker en løsrivelse.

– Ja det vil jeg ha og jeg vil ha en stedlig ledelse. Vi ser gang på gang at når det er utfordringer knyttet til en avdeling i Arendal, blir det snakk om nedleggelse. Når det samme skjer i Kristiansand, snakkes det om forbedring og kvalitet. Dette er en ledelsesutfordring og ikke et spørsmål om kvalitet, sier han.

Begynner å haste

Ordførerkandidatene har store forventninger knyttet til en ny, nasjonal sykehusplan som skal komme i høst. Sissener mener det begynner å haste.

– Etter planen skal nyfødtavdelingen i Arendal legges ned i september. Det styrevedtaket ønsker vi omgjort. Vi ber styret om å se på saken på nytt.

Ifølge Sissener er det ingen kamp mellom ordførerkandidatene om hvem som skal «eie» denne saken i valgkampen.

– Dette er en for stor sak til at vi skulle kunne ta et utbytte på den hver for oss, sier han.