Mamma Moland til angrep på UD

Mathilde Moland tar et oppgjør med Utenriksdepartementet. Hun beskylder UD for å være arrogante og å neglisjere Kongo-fangenes situasjon i fengselet i Kisangani.

Mathilde Moland og Kongo-fanger

Mathilde Moland er mor til Tjostolv Moland (i midten), som sammen med Joshua French har vært i kongolesisk fengsel i to og et halvt år. Fangene er dømt til døden for blant annet drap, spionasje og for å ha dannet et kriminelt forbund. (Arkivfoto)

Foto: Tore Meek/Scanpix, Sander Heggheim/NRK. Montasje: Leif Dalen / NRK

Søndag brøt det ut fullt opprør i fengselet. Ifølge drapsdømte Tjostolv Moland og Joshua French selv, har det blitt løsnet skudd, vært kamper og branner i fengselet, og flere titalls fanger skal være skadet.

De norske fangene skal være uskadd, men har sett seg nødt til å barrikadere seg i cella si.

Mandag har fangeopprøret fortsatt.

Krever at Støre tar grep

– Nå krever vi at Støre (utenriksminister Jonas Gahr Støre, journ.anm.) tar kontakt med sin kollega i Kinshasa og at de får gjort noe umiddelbart, slik at de kan komme seg derfra, sier Mathilde Moland til NRK.no.

Hun er svært engstelig for sønnens situasjon i fengselet etter at medfanger skal ha tatt kontroll i fengselet.

– Jeg ringte til UD i går, men det er nokså arrogante svar en får, dessverre. Jeg får til svar at de "etter forholdene har det bra", og at de skal kontakte meg om situasjonen blir verre. En blir temmelig fortørnet. Jeg tenker med meg selv at det skulle vært sine egne de hadde i fengsel der, sier Moland.

Opprøret settes i forbindelse med mandagens president- og parlamentsvalg i Kongo. Moland mener UD ikke har jobbet hardt nok for å få nordmennene overflyttet til Kinshasa før valget.

– Nå får de virkelig se hvor ille det kan være. Advarsler om dette har de fått mange ganger på e-poster av Knut (far til Tjostolv) og andre. Dette er noe de har fått beskjed om at kunne skje, men det har blitt fullstendig neglisjert, refser Moland.

støre møtte kongo-minister

Norges utenriksminister har flere ganger fått lovnader om overføring for nordmennene. Men hans kollega i Kongo (bildet) og myndighetene i hovedstaden i Kinshasa har ikke fått gjennomslag i Kisangani, der nordmennene fortsatt sitter. (Arkivfoto)

Foto: Frode Overland Andersen / UD / Scanpix

– Skjønner at de føler seg hjelpeløse

Kritikken kommer brått på pressevakt Hilde Steinfeld i UD.

– Jeg skjønner at det er en vanskelig situasjon for familien og at de kan føle seg hjelpeløse, men vi jobber med å få de to fengslede nordmennene overlevert til hovedstaden, forsikrer hun.

Ifølge Steinfeld har UD jobbet ekstra hardt for å få nordmennene overflyttet før valget.

– Ja, det har vi gjort. Utenrikstjenesten har hatt kontakt med FN i Kinshasa, og vi har kontakt med kongolesiske myndigheter som har ansvar for sikkerheten til de fengslede nordmennene. Dette har norske myndigheter tatt opp i alle samtaler med kongolesiske myndigheter, senest rett i forkant av valget, sier Steinfeld.

Fullt kaos

Opprøret i sentralfengselet i Kisangani brøt ut søndag.

Ifølge Dagbladet skal opprøret i fengselet ha startet med en konflikt mellom sivile og militære fanger.

– Fengselsdirektøren skal være banket opp og politiet skyter med skarpe skudd. Over 20 fanger skal være skadd og får hjelp av Røde Kors, sa French' mor, Kari Hilde French, til Dagbladet søndag kveld.

Moland og French skal ha barrikadert seg i cella si og hjulpet skadde fanger med behandling.

De skal ikke frykte for å bli angrepet av andre fanger, men er redd for hva som vil skje ved et angrep utenfra.

Opprøret fortsetter

I 11-tiden mandag er situasjonen fortsatt høyst uavklart i fengselet.

– Etter at situasjonen ble rapportert roligere i går kveld, har vi i morgentimene i dag fått rapporter som bekrefter at situasjonen er uavklart og at fangeopprøret inne i fengselet fortsetter, sier Steinfeld i UD til NRK.no klokka 11 mandag formiddag.

– Situasjonen er selvfølgelig en stor belastning for de to fengslede nordmennene. De skal ifølge våre rapporter ikke være fysisk skadet. Så vidt vi får oppgitt, så oppholder de seg i sin celle og forholder seg avventende der, sier Steinfeld.

– Politi, soldater og ansatte skal befinne seg på utsiden av fengselet. Vi prøver i dag å ha kontakt med kongolesiske myndigheter og justisdepartementet for å få de overført til hovedstaden, forteller Steinfeld.

Ved 11-tiden har ikke pressevakten i UD fått beskjed om det har kommet svar fra Kongo på UDs henvendelser.

Video Dødsdømt i Kongo igjen

VIDEO: I juni i fjor ble nordmennene dømt til døden for tredje gang. (Arkiv)

Oppringt av sønnen mandag

Mathilde Moland hadde kontakt med sønnen tidlig mandag morgen. Han virket rolig, men mamma Moland tror de innerst inne er redde.

– Han ringte rundt kvart på sju. Han sa at da var det forholdsvis rolig i fengselet, men situasjonen er spent. Militære og politi står visstnok på utsiden. Og han sa guvernøren, og jeg tror det var ordføreren i byen, skulle komme til fengselet. Det var i hvert fall et rykte som gikk, sier Moland.

Hun har forståelse for opprørerne.

– Det er sikkert 500 mann som er i fullt opprør i fengselet. Det er helt elementære ting de vil ha. De vil ha mat og litt bedre forhold enn det de lever under. Det er eksistens minimum i fengselet, og det er ikke rart at de benytter sjansen nå i forbindelse med valgdagen i dag til å gjøre opprør, mener Moland.

– Klart jeg er bekymret

Det er to og et halvt år siden nordmennene ble arrestert i Kongo. Mandagen blir nok en bekymringsfull dag for mamma Moland.

– Klart jeg er veldig bekymret. Det er klart de føler seg utrygge når de barrikaderer cella for å ikke bli skutt. Når de polstrer med stoler og madrasser, så høres det ikke bra ut i det hele tatt, sier Mathilde Moland.