Så kisteknusing

Flere forteller at de har sett kister bli knust i Kristiansand.

Rita Rustad

Rita Rustad fikk en vond opplevelse da hun så en arbeider hoppe opp ei grav og hørte kistelokket sprekke på Oddernes kirkegård i Kristiansand. - Det var forferdelig uverdig og det gjorde veldig vondt. Jeg håper aldri noen skal oppleve det jeg gjorde, sier Rustad.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Det er bare helt umenneskelig. Det var helt forferdelig å oppleve, sier Odd Herman Lahn Martens.

Han har to ganger opplevd at kister er blitt knust etter at alle har gått hjem etter begravelser på Kristiansand kirkegård.

- Den ene gangen var jeg for å stelle grava til min far. De tok ei skuffe med jord, kastet den på kista, og etterpå hørte jeg et forferdelig knak, sier Lahn Martens.

- Kleppe har rett

Han steller også ei grav i Vennesla og har flere ganger vært på kirkegården der etter begravelser - uten å oppleve knuste kistelokk.

Den andre gangen han opplevde at ei kiste ble knust på Kristiansand kirkegård, var da han stelte grava til sin mor. Også da ble ei skuffe med jord kastet i grava med en grabb, og så kom lyden av tre som brekker.

- Jeg fikk helt frysninger nedover ryggen. Det var forferdelig. Jeg tror de gjør det for å spare penger, så de slipper å etterfylle gravene, sier Lahn Martens.

Demokratenes gruppeleder Vidar Kleppe hevder det er rutine at kister knuses før gravene fylles igjen med jord, både ved Kristiansand kirkegård og Oddernes kirkegård. Han vil i bystyret be ordføreren om å se nærmere på saken.

LES OGSÅ: - KNUSER KISTER FOR Å SPARE PENGER

Helmer Espeland

Driftssjef Helmer Espeland i parkvesenet.

Foto: Einar Kleveland / NRK

Det er parkvesenet i Kristiansand kommune som utfører graving på kirkegårder i Kristiansand. Driftssjef Helmer Espeland i parkvesenet sier kister ikke blir knust med viten og vilje, men at det kan forekomme at kistelokk knuser under vekten av jorda.

- Vi knuser ikke kister. Jeg tror folk som hevder det må ha misforstått. Vi har nøye rutiner for hvordan vi skal opptre, sa Espeland i NRK Sørlandet ettermiddagssending tirsdag.

- Da vet han ikke hva som skjer. Kleppe har rett, dette skjer. Jeg blir veldig oppgitt når jeg hører sjefen for parkvesenet si at det ikke skjer. Jeg har selv opplevd det, sier Lahn Martens.

- Men kan det ikke være tilfeldig at kistelokk sprekker når de tar jord på. De er jo bygd for å sprekke?

- Hvorfor sprekker da ikke også kistelokkene i Vennesla? Der er det mye kulestein og du hører at de detter ned på kista, men du hører aldri at den knuser, spør Lahn Martens.

- En lyd jeg aldri glemmer

Også Rita Rustad har hatt en lignende opplevelse på Oddernes kirkegård.

Oddernes kirkegård

Flere har ringt NRK Sørlandet og fortalt at de har sett kistelokk bli knust, både på Oddernes kirkegård og Kristiansand kirkegård.

Foto: Einar Kleveland / NRK

- Det ble en vond opplevelse for meg da jeg skulle på kirkegården en stund etter at min mann var død. Jeg så de drev å jobbet med en grav og jeg ble stående fordi jeg reagerte på måten det skjedde på. Den ene arbeidsmannen hoppet ned i grava og jeg hørte et smell. Det var så grusomt at jeg kommer aldri til å glemme det, sier Rustad.

- Jeg klandret ikke noen, for jeg tenkte at det må være måten de jobber på, men det var forferdelig uverdig og det gjorde veldig vondt, så jeg håper aldri noen skal oppleve det jeg gjorde da, sier Rustad.

Også andre har vært i kontakt med NRK Sørlandet og fortalt om episoder de har opplevd der kister er blitt knust, men de vil ikke stå fram med navn.