NRK Meny
Normal

Oppgitt over Vest-Agders fravær

Stortingsrepresentanter er oppgitt over at Vest-Agder nok en gang glimret med sitt fravær, da fylkene skulle fremme sine veiprosjekter for Stortingets transportkomité.

Vei Michaelsen Grøvan
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det får stortingsrepresentantene Åse Michaelsen (Frp) og Hans Fredrik Grøvan (KrF) til å reagere.

I to dager har transportkomiteen vært samlet til høringsdager med ulike instanser. Alle fylkene hadde mulighet til å ha et innlegg.

– Stortinget vedtar samferdselsbudsjettet og selv om regjeringen har gått inn for noe er det ikke gitt at det blir slik. Når andre fylker kommer med gryteferdige prosjekter kan det bli omprioriteringer, advarer Michaelsen.

Stortingsrepresentantene sier det slett ikke er første gang Vest-Agder ikke deltar. Grøvan legger ikke skjul på hvor viktig han mener høringen er.

– Dette er årets viktigste mulighet til å løfte frem prosjekter fra eget fylke. Selv om vi har fått til mye på Sørlandet nå er vi på ingen måte i mål, sier Grøvan.

– Aust-Agder tar det

Terje Damman

Fylkesordfører i Vest-Agder, Terje Damman.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkesordfører Terje Damman i Vest-Agder sier de har samarbeidet med Aust-Agder om å presentere aktuelle prosjekter.

– På samferdsel har vi mye aktivitet på tvers av agderfylkene og har derfor et samarbeid med Aust-Agder fylkeskommune. I tillegg har vi sendt inn vår uttalelse innen fristen, sier Damman.

Han viser også til at fylkesvaraordføreren var i en annen komité for å snakke om datalagring. Så det handler også om prioriteringer, men Damman tar gjerne imot tips fra stortingsrepresentanter om høringer de mener det er viktig å være til stede – da helst i forkant av høringene og ikke etter.

– Jeg hører på kritikken og tar den til etterretning, men vil oppfordre dem til å gi oss signaler på forhånd om høringer de mener det er viktig at vi er til stede på for å støtte opp om det arbeidet det gjør i Oslo, sier fylkesordføreren.

– Aust-Agder gjør alt rett

Michalsen mener løsningen med å lene seg på nabofylket, slik Vest-Agder har gjort i flere år, ikke er godt nok.

– Av Aust-Agders ti minutter bruker de ni minutter på seg selv, og det siste minuttet på Vest-Agder. Aust-Agder kommer godt forberedt og har gjort alt rett, sier Michalsen.

– Det innsendte materiale fra Vest-Agder var ikke så voldsomt mye å skryte av, legger hun til.

Neste år vil Damman ha en bedre dialog med stortingsrepresentantene i forkant av høringene.

– Vi skal kjøre en annen prosess på dette før høringene til neste år, gjerne med en direkte dialog om hvilke høringer det er viktig vi er til stede i, og om vi bør være separat til stede fremfor å koordinere med Aust-Agder, sier Damman.