Ønsker ny debatt om cannabis: – Hasjen du kjøper har hatt en blodig historie

Ståle Økland har sett hvor rå cannabisindustrien er på nært hold. Han oppfordrer unge til å tenke mer på de etiske sidene ved cannabisbruk.

Young Bloods

Young Bloods tilhører landets hardeste, kriminelle miljø. I følge boken «Operasjon Gamma» har de slått seg opp gjennom salg av cannabis.

Foto: Privat

– Hasjen du kjøper i Oslo, Stavanger eller Kristiansand har hatt en blodig historie før den kommer dit. Det synes jeg vi bør diskutere mer, sier forfatter Ståle Økland.

I fjor ga han ut dokumentarboken «Operasjon Gamma» hvor han i halvannet år fulgte politiets forsøk på å bekjempe gjengen Young Bloods, landets hardeste, kriminelle miljø som har slått seg opp på å selge cannabis.

Økland påpeker at kjøp av cannabis, altså hasj og marihuana, er med på å finansiere tung kriminalitet, menneskesmugling og en hard kamp om Oslos narkotikamarked.

– Ikke bare et helseproblem

NRK fortalte sist uke at stadig flere unge bruker cannabis og at det blir sett på som kult. Dette bekymrer de som jobber med unge hasjavhengige som ønsker at ungdom blir mer klar over skadevirkningene stoffet har.

Økland ønsker å ta debatten litt videre.

– Vi diskuterer hasj som om det bare er et helseproblem - og det er det selvsagt - men det er også beinhard kriminalitet som ligger bak. Det vil jeg at ungdom som synes hasj er kult skal tenke på, sier han.

Ståle Økland

Dokumentarforfatter Ståle Økland mener hasj i for stor grad ses på som et helseproblem. Han mener hasj-kjøpere i større grad bør tenke på at de finansierer en illegal bransje.

Foto: Hanna Huglen Revheim / NRK

– Alt er bygget som et pyramidespill

Kripos narkotikastatistikk viser at det i fjor ble beslaglagt rett over tre tonn cannabis (hasj og marihuana) i Norge. Dette utgjør nesten halvparten av alle narkotikabeslag.

– Mange tenker at de bare kjøper fra en kompis eller bekjent, men poenget er at alt er bygget opp som et pyramidespill. Det er en distribusjonskjede der de store selger til de små. Mafialederne har aldri kontakt med selve stoffet, sier Økland.

I fjor sommer var han selv i Sør-Spania og bevitnet cannabis-smugling på nært hold. På strekningen mellom Gibraltar og Malaga, midt i nordmenns ferieparadis, smugles det cannabis i store mengder fra Marokko.

Fra den lille byen La Linea de la Concepcion like ved Gibraltar kommer mesteparten av hasjen som røykes i Europa. Ifølge lokale politifolk så mye som 3000 tonn i året.

– 80 prosent av narkotikaen som selges i Norge kommer herfra. Costa del Sol blir nå kalt Costa del Krim av mange, sier Økland.

Narko-beslag i Oslo

I fjor ble det til sammen beslaglagt tre tonn hasj og marihuana i Norge. Det utgjorde nesten 50 prosent av alle narkotikabeslag.

Foto: Politiet

Antall drap er doblet

Turen over tar bare en halvtime og på en overfart kan kapteinen tjene 600.000.-700.000 kroner. Ofte smugles også flyktninger.

– For flyktningene er det en vanlig betalingsmåte å avlevere narkotikaen. Det er billetten og dette styres av mafiaen, sier Økland.

Antallet narkotikarelaterte drap i området har doblet seg de siste årene. Det er en kamp om de lukrative rutene. Sentralt i alt dette er den albanske mafiaen.

– Young Bloods er i stor grad styrt av albanere. Jeg vil ikke moralisere, men ønsker at folk som kjøper hasj skal vite at de støtter en illegal industri som «bare» i Oslo har endt med skyting på gata og kidnapping, sier han.

Tenker folk på dette?

– Nei, det tror jeg ikke. Mange blir overrasket når jeg forteller hvordan det fungerer.

Sprer utrygghet

Jan Erik Bresil, styreleder i Norsk Narkotikapolitikkforening (NNPF) mener også at det er for lite fokus på de etiske sidene ved å kjøpe narkotika.

– I tillegg til å finansiere et miljø som driver med tung kriminalitet, sprer man utrygghet for dem som bor i områdene hvor omsettingen skjer, sier han.

Bresil poengterer at mange argumenterer med at det er bedre å legalisere cannabis og på den måten bli kvitt problemet. Der er han uenig.

– Vi mener at legalisering vil ødelegge det norske samfunnet. Ingen erfaring viser at det blir mindre organisert kriminalitet. Forskning tyder på at økt tilgjengelighet og lavere pris vil gi økt bruk, sier Bresil.

Jan Erik Bresil i Norsk narkotikapolitiforening

Jan Erik Bresil, styreleder i Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) ønsker mer fokus på de etiske sidene ved å kjøpe cannabis.

Foto: Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)

Young Bloods er svekket

John Roger Lund har fulgt Young Bloods tett i mange år som leder for Enhet øst i Oslo politidistrikt. Han sier gjengen i dag utgjør en kjerne på mellom ti og tjue personer.

– Jeg slutter meg til de beskrivelsene som Økland gir i boka «Operasjon Gamma». Folk skal være klar over at de ved å kjøpe hasj i bydelene, er med på å finansiere kriminelle nettverk, sier Lund.

NRK har tidligere skrevet om hvordan kriminelle gjenger som Young Bloods bruker unge helt ned i 13 års alderen som løpegutter.

– Vi er på langt nær i mål med å bekjempe Young Bloods, men de er svekket. Hittil i år har vi verken hatt drap eller alvorlig knivstikking knyttet til dette miljøet, opplyser Lund.