Hopp til innhold

Oppfordrer til å kjøpe jodtabletter, men ønsker ikke å skape panikk

Kommuneoverlegen i Grimstad oppfordrer innbyggerne til å kjøpe jodtabletter før høstferien. – Vi har ikke gått ut med en slik anbefaling. Tvert imot, sier fylkesberedskapssjefen.

Jodix-tabletter

Jod-tablettene er anbefalt til personer under 40 år om det skjer en atomhendelse.

Foto: Synnes Sørenes / NRK

– Jeg ønsker ikke skape panikk, men det kan skje atomhendelser. Det har vært krig i nærheten av Europas største kjernekraftverk. Uhell kan skje.

Det sier kommuneoverlege i Grimstad Vegard Vige på spørsmål om hvorfor han i en pressemelding fra kommunen oppfordrer folk til å kjøpe inn jod-tabletter før høstferien.

Hvis det blir bruk for dem, er det avgjørende viktig at det er tilgjengelig. Hvis det kommer et nytt Tsjernobyl kan det like gjerne skje når du er på hytta eller i Middelhavet.

Han påpeker at alle kommuner har et kriselager med jodtabletter, men i høstferien oppholder flere seg i hyttekommunene, hvor beredskapen ikke er lagt til rette for å ta vare på 30.000 hytteboere hvis uhellet skulle være ute.

Det er noe alle burde ha liggende, og det koster ikke så mye, sier han.

Vegard Vige
Foto: Svein Sundsdal / NRK

Ikke nødvendig slik situasjonen er nå

– Vi har ikke gått ut med en slik anbefaling. Tvert imot, sier fylkesberedskapssjef i Agder Yngve Årøy.

Ifølge hans dialog med direktoratet for strålevern og atomberedskap (DSA) blir ikke jodtabletter sett på som et aktuelt tiltak slik situasjonen er nå.

En av grunnene til at vi sier det ikke er risiko i Norge er avstanden.

Les også: Millioner av jod-tabletter på vei ut i tomme hyller – ber folk unngå hamstring

Jodix
Jodix

Selv med et stort utslipp i Ukraina, der vinden blåser mot Norge, vil det ikke være nødvendig å ta jodtabletter her.

Han påpeker likevel at Viges oppfordring kan ha noe for seg når det gjelder de som skal ta høstferien ute i Europa.

Er du nærmere Ukraina kan det være noe i det. Og hvis det er snakk om andre anlegg, eller andre trusler. Men generelt er det ingen anbefaling på grunn av økt risiko nå.

Assisterende fylkeslege i Agder, Kathrine Pedersen ser Viges pressemelding som en generell påminnelse om anbefalt egenberedskap.

Jeg tenker det han vil vise til, det er vurderingen av egenberedskapen ut fra situasjonen man er i. Risikosituasjonen kan være annerledes ut fra hvor du er, sier Pedersen.

Hun ønsker å understreke at det fortsatt er svært lite sannsynlig at det blir nødvendig å ta jodtabletter i Norge.

Les også: Nå er «Tøffa» kvitt traumene fra Ukraina

Lene Kuløy
Lene Kuløy

Hamstring og tomme apotekhyller

Da krigen i Ukraina brøt ut tidligere i år, strømmet folk til apotekene for å få tak i jodtabletter.

Dette til tross for at det ikke hadde kommet noen endrede anbefalinger om det. DSA mener at det heller ikke nå er noen endring i deres anbefalinger.

– Jod er en del av egenberedskapen vi oppfordrer til å ha hjemme. Det er ikke med tanke på situasjonen i Ukraina, sier rådgiver og fysiker i DSA Ingrid Landmark.

Kan pressemeldingen fra kommuneoverlegen i Grimstad skape ubegrunnet frykt?

– Ja, det er jo det som er litt vanskelig, når vi står i situasjonen med Ukraina og folk knytter det opp mot dette. Vår generelle oppfordring er å ha det liggende hjemme.

Jodtabletter skal bare tas dersom myndighetene anbefaler det.

Er du over 40 år gammel trenger du ikke ta jodtablettene. Det er fordi du da har svært liten risiko for å få kreft i skjoldbruskkjertelen.