Hopp til innhold

Oppfordrer foreldre: – Legg pulsklokke i julestrømpa

– Må man på død og liv fylle julestrømpa med bare godteri? spør leder i landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss.

Jørgen Foss Jul

– Jeg ønsker meg til jul en samfunnsdugnad der næring, politikere, organisasjoner går sammen om å bedre folkehelsa i Norge, sier Jørgen Foss.

Foto: Privat

Juleferien starter i disse dager, og vi står foran en høytid forbundet med hygge og kos.

Det kan bli litt for mye av det gode, mener Jørgen Foss, leder i landsforeningen for overvektige.

Én million nordmenn er overvektige

– De valgene vi tar i julen påvirker helsa vår på samme måte som ellers i året. Men fokuset på kos blir enda sterkere i jula fordi alt blir mye større, spesielt godteposene. Julekosen varer jo nesten hele høsten nå, og det kan lett bli en utfordring for mange med tanke på kosthold, sier Foss.

Han peker på at det per dags dato er én million overvektige nordmenn. 100 000 er innenfor kategorien sykelig overvektig. Foss sier dette er alvorlige tall som regjeringen må ta på alvor, og han mener næringslivet blant annet bør fjerne all godterireklame som er rettet mot barn. Men Foss sier vi alle kan ta grep som gjør en stor forskjell, spesielt nå i jula.

– Må man på død og liv fylle julestrømpa til den renner over med godteri? Jeg vil ikke forby verken julestrømpe eller godteri, men jeg synes foreldre i tillegg til godteriet kunne puttet en pulsklokke i julestrømpa. Ellers kan det være hyggelig å legge noe som fremmer aktivitet i julestrømpa, for eksempel en tur i parken, foreslår Foss.

– En pulsklokke trenger ikke være kjedelig

Kommuneoverlege i Kristiansand Dagfinn Haarr, synes det er et godt forslag.

– Jeg er på linje med Jørgen Foss når det gjelder dette, men jeg tror en skritteller hadde gjort seg enda bedre. Ting som bedrer folkehelsa er ikke nødvendigvis kjedelig å få i julestrømpa, det kan tvert imot virke motsatt. Julestrømpegodteri har dessuten masse bivirkninger på helsa, men det har ikke en pulsklokke.

Haarr sier det ikke er julen som gjør utslag på vekta, men heller hva man foretar seg alle de andre dagene i året. Han mener det er opp til hver enkelt hva man oppfatter som kos.

Dagfinn Haarr

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr liker ideen om å putte pulsklokke i julestrømpa.

Foto: Sander Heggheim/NRK

– I julen synes jeg vi skal gjøre akkurat hva vi har lyst til. Men barn i Norge er veldig inaktive, så det er klart det vil bety noe å få en skritteller i strømpa. Og barn synes jo det er gøy med konkurranse, så alt som på en morsom måte kan få oss til å bli mer aktive er gull verdt, sier Haarr, som legger til at fokuset heller bør være å ha et begrenset alkoholinntak.

Vekta stiger i desember

Den gjennomsnittlige nordmann får i seg 29 kilo sukker i året, ifølge Helsedirektoratet. Jøran Hjelmesæth, professor og leder for senter for sykelig overvekt ved sykehuset i Vestfold, sier at mye av inntaket går med i jula.

– Ny forskning viser at gjennomsnittspersonen går opp en halv kilo mellom november og januar. Overvektige går opp mer, sier Hjelmesæth, som viser til den internasjonale rapporten Holiday Weight Gain for 2014.

Jørgen Foss mener det ikke er julen alene som skal ha skylden for folks overvekt, men at vektproblematikken skyldes samfunnet vi lever i.

– Jeg vil jo ikke ta bort julegleden fra folk. I jula skal vi kose oss sammen med de vi er glade i. Men vi lever i et overflod-samfunn med sukker og fett overalt hvor vi går. Jeg vil selvfølgelig at folk tar en klementin i stedet for en marsipangris. Det er ikke noe galt i å spise en marsipangris, men man spiser gjerne flere enn en i jula.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 15 1,62 kr
Dyrest kl. 08 2,15 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %