NRK Meny
Normal

– Visste at sykehuset hadde oversett svulst

Oddbjørg Jacobsen i Farsund døde i februar i år av kreft. Svulsten ble ikke oppdaget da hun tok en CT-undersøkelse i 2012. Sykehuset beklager, men familien har ikke hørt noe.

Korridor sykehus

En kvinne fra Farsund døde etter av kreft i februar i år. Kreftsvulsten ble ikke oppdaget under undersøkelse.

Foto: Jan Inge Thomassen / NRK

Oddbjørg Jacobsen i Farsund døde i februar 82 år gammel av kreft.

Sørlandet sykehus tror at Jacobsen kunne ha mottatt helbredende behandling om de ikke hadde oversett svulsten på et røntgenbilde fra 2012.

Da ble Jacobsen henvist til CT-undersøkelse på grunn av hofteproblemer. Men radiologen så bare på skjelettet, og oppdaget ikke den 15 mm flekken på lungen.

– Hadde sannsynlig overlevd

Sønnen Peter er i ferd med å rydde i morens eiendeler i huset hennes i Farsund. Han klagde saken inn på vegne av moren, blant annet Fylkeslegen i Vest-Agder.

– Hun hadde blitt 83 år i april. Og hadde de oppdaget den synlige svulsten på røntgenbildet, hadde hun mest sannsynlig overlevd i dag, sier Peter Jacobsen til NRK.

Peter Jacobsen

Peter Jacobsen sier de ikke har hørt noe fra sykehuset.

Foto: Lars Eie / NRK

Ikke faglig forsvarlig

Fylkeslegen gransket saken og konkluderte med at sykehuset brøt kravet til faglig forsvarlighet da de overså svulsten på røntgenbildet fra 2012. Fylkeslegene mener at radiologen bare har sett på skjelettet og ikke om det var andre mistenkelige funn på bildet slik de skal gjøre.

Også sykehusets egne overleger mener at Oddbjørg i 2012 bare hadde utviklet kreft i et tidlig stadium og at hun kunne ha mottatt helbredende hjelp.

– Har ikke hørt fra sykehuset

Sørlandet sykehus har i rapporten til fylkeslegen beklaget utfallet i saken og skriver at de tar lærdom av saken. Men Peter savner å få høre en beklagelse fra sykehuset.

– Vi har ikke mottatt hverken brev eller noe fra sykehuset der de beklager. Men jeg er fornøyd med at sykehuset innrømmer feil, sier sønnen til NRK.

Hvis pasientens lungekreft hadde blitt diagnostisert på det tidspunkt, hadde pasienten vært i stadium 1 situasjon og kunne med stor sannsynlighet motta helbredende behandling,for sin lungekreft.

Sørlandet sykehus / Rapport fra Sørlandet sykehus til fylkeslegen

– Mor ville klage

Peter Jacobsen forteller at moren var klar over at kreften ble oversett i 2012. Hun ble høsten 2013 dårligere. Oddbjørg var aktiv i lokalpolitikken i over 40 år og satt

Oddbjørg Jacobsen døde av kreft i 2014

Oddbjørg Jacobsen fra Farsund ba familien klage til Fylkeslegen fordi kreftsvulsten ble oversett på et røntgenbilde fra 2012.

Foto: Privat

flere perioder for Arbeiderpartiet i kommunestyret i Farsund.

– Hun var opptatt av helse- og sosialpolitikken. Derfor var hun temmelig forbannet over dette, og ba meg klage til Fylkeslegen og pasientskadenemnda.

– Beklager

Klinikksjef Gun-Elise Gustafsson ved Medisinsk serviceklinikk sier til NRK at familien selvsagt skal få en beklagelse.

Grunnen til at sykehuset ikke har tatt kontakt er fordi saken ikke er ferdig behandlet i sykehuset.

– Selvsagt skal familien få en beklagelse fra oss, sier Gustafsson til NRK.