Mener norske kommuner må ta bleieansvar

Hadde norske foreldre droppet engangsbleier ville man årlig unngått 60.000 tonn avfall. Men kun én av tre norske kommuner gir tilskudd til foreldre som velger tøybleier.

Lisbeth Scnnug

– Mange kvier seg for å begynne med tøybleier siden det koster litt å kjøpe. En tilskuddsordning vil derfor kunne være svært effektiv for å få flere familier til å velge tøybleier fremfor engangsbleier, sier tobarnsmamma Lisbeth Schnug fra Kristiansand.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Hvis et barn bruker engangsbleier utgjør det til sammen ett tonn med avfall. Hvert år fødes 60.000 barn i Norge. Det betyr 60.000 tonn med avfall fra bleier per år, sier tobarnsmor Lisbeth Schnug fra Kristiansand.

Hun sendte nylig et brev til Kristiansands ordfører Harald Furre hvor hun oppfordret kommunen til å innføre tilskudd til foreldre som velger å bruke tøybleier til barna. 143 kommuner, deriblant Bergen og Oslo, har i dag slike tilskudd. I Bergen får foreldre 1000 kroner i tilskudd per barn. I flere kommuner i Akershus er tilskuddet 2500 kroner.

– Kristiansand kommune fronter seg selv som en miljøkommune. I dag med et stort fokus på plastforsøpling, må det være et gylden anledning til å innføre en slik støtteordning, sier Schnug.

Hun påpeker at selv om det er billigere med tøybleier totalt sett, så er startprisen ganske høy når du skal kjøpe et sett tøybleier. Det gjør at terskelen for å begynne blir høy for mange.

Tøybleier

Tøybleier er en dyr engangsinvestering, men er billigere enn engangsbleier i det lange løp.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Vil gi mindre restavfall

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Miljøpartiet De Grønne synes forslaget til småbarnsmoren er godt. Hun vil derfor fremme et forslag i bystyret slik at det fra 2019 vil være mulig å få støtte til tøybleier.

– Dette vil gi mindre restavfall. Kristiansand kommune sliter med at vi hiver hundre kilo mer søppel per år enn landsgjennomsnittet. Vi trenger flere tiltak for å redusere mengden restavfall, sier Ulltveit-Moe.

– Tror du en slik engangsstøtte vil være nok til å få folk til å bytte ut engangsbleier med tøybleier?

– Ja, jeg tenker at flere tør å hive seg uti det hvis kommunen spytter i lite grann. For det er ikke dyrt med tøybleier hvis du sammenlikner med det med alle engangsbleiene du må kjøpe gjennom de to-tre årene barna bruker bleier, sier hun.

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Marte Rostvåg Ulltveit-Moe i Miljøpartiet De Grønne er svært positiv til forslaget om å gi støtte til foreldre som velger tøybleier til barna. Hun tror det er et godt tiltak for å redusere mengden restavfall i Kristiansand.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

143 norske kommuner gir tilskudd

Hannah Siguråst er leder i Norsk tøybleieforening og driver også en nettbutikk som selger tøybleier. Hun sier engangstilskuddet som gis varierer mellom 500 og 2500 kroner. I overkant av 143 norske kommuner (av totalt 422) gir et slikt tilskudd i dag.

– Jeg har inntrykk av at hvorvidt kommunene gir tilskudd eller ikke avhenger av hvilken holdning de som jobber i renovasjonsselskapene har, sier Hannah Siguråst.

Lisbeth Schnug

Lisbeth Schnug begynt sent med tøybleier på barn nummer to, men skulle ønske hun hadde gjort det tidligere. – Det er ikke bare mer miljøvennlig, men også billigere totalt sett, sier hun.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK