NRK Meny
Normal

Skal overvåke gamle trehus med «røde øyne»

En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekkscenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.

En storbrann i sentrum av en av sørlandsbyene er et skrekk-scenario. Kristiansand kommune ønsker nå infrarød kameraovervåkning av Posebyen.

SE VIDEO: Kristiansand kommune ønsker å installere infrarød kameraovervåkning av Posebyen. Brannanlegget skal hindre at det oppstår en storbrann i trehusbebyggelsen i Posebyen lik den man så i Lærdal.

Kristiansand kommune har siden 2006 jobbet med å brannsikre husene i Posebyen.

Kommunen har hatt et spleiselag med huseierne der de tilbyr direkte varsling til brannvesenet. Men de er ikke fornøyd med dekningsgraden, skriver Kristiansand kommune i en mail til Riksantikvaren.

Prislapp: En million kroner

Helge Solli

Byantikvar Helge Solli forteller at infrarøde kameraer i Posebyen vil styrke muligheten for å oppdage branntilløp i tidlig.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

De ønsker nå å supplere dagens brannalarmanlegg med infrarød kameraovervåking rettet mot indre del av kvartalene med hager og uteplasser.

Brannanlegget skal hindre at det oppstår en storbrann i trehusbebyggelsen i Posebyen lik den man så i Lærdal.

Det nye systemet vil kunne varsle et branntilløp tidlig, forteller byantikvar Helge Solli.

– Dette vil styrke muligheten for å oppdage branntilløp tidlig. I dag har vi et veldig godt system med brannalarm inne i de enkelte boligene. Med kameraovervåking kan vi også oppdage branntilløp som skjer inne i kvartalene der det er mye bebyggelse, men også mange flotte hager, sier han.

Nedbrente trehus i Lærdal

Nedbrente hus i Lærdal etter storbrannen tidligere i år.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Frem til nå har det nye systemet blitt finansiert gjennom et spleiselag mellom kommunen og den enkelte huseier.

Kristiansand kommune har søkt om en halv million kroner i tilskudd fra Riksantikvaren for å finansiere kameraovervåkingen.

– Kunne ikke oppstått en storbrann som i Lærdal

Etter Lærdals-brannen i januar ble det tydelig for de fleste hvor galt det kan gå dersom det begynner å brenne i en trehusbebyggelse. 70 personer ble husløse, 13 bolighus og en rekke andre bygninger ble slukt av flammene i Lærdal.

Kunne det oppstått en storbrann i Posebyen i dag som den vi så i Lærdal?

– Nei, ifølge brannsjefen i Kristiansand har brannvesenet så god beredskap og så gode varslingssystemer i Posebyen at det neppe ville skjedd, sier Solli.

Han mener Kristiansand i dag har en svært god beredskap for Posebyen.

– I dag har beboerne der brannvakt 24 timer i døgnet. Vi har et eget brannalarmsystem som den enkelte huseier kan installere og som har direkte varsling til brannstasjonen. Dersom det begynner å brenne, vil brannvesenet kunne være på stedet i løpet av fem minutter, forteller byantikvaren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Posebyen

Kristiansand kommune har siden 2006 jobbet med å brannsikre husene i Posebyen.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Fornøyd med kort responstid

Bjørn Martens fra Posebyen vel mener brannberedskapen er god, men sier det er viktig å tenke forebyggende.

– Vi i Posebyen er ganske rolige med tanke på brannberedskapen og er veldig fornøyd med den korte responstiden fra brannvesenet dersom det skulle begynne å brenne. Vi ser derfor ikke for oss at det kan oppstår en storbrann her, sier Martens til NRK og legger til:

– Men på den annen side er vi veldig opptatt av det forebyggende aspektet. Det kan begynne å brenne uten at det er folk i huset og i hus som ikke har direkte varsling til brannvesenet.

60 prosent har installert varslingssystem

Bjørn Martens

Bjørn Martens, styremedlem i Posebyen vel, føler seg trygg på at det ikke vil oppstå en storbrann lik den man så i Lærdal, men sier likevel at det er viktig å tenke forebyggende.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

Han og velforeningen er svært positive til planene om infrarød kameraovervåking.

– Nå må vi finne et passende sted å plassere disse varmesøkende kameraene slik at det dekker uteområdene. Vi tenker spesielt på de stedene der det står søppeldunker som lett kan ta fyr. Det finnes jo ikke noe varslingssystem for uteområdene, det er nettopp derfor vi trenger disse varmesøkende kameraene, sier han.

Vil du si beboerne i Posebyen er nok opptatt av brannsikkerheten i bydelen?

– De aller fleste er veldig opptatt av brannfaren. Flere enn 60 prosent har allerede installert systemet med tidlig varsling til brannvesenet. Nå ønsker vi at de resterende 40 prosenten også skal delta i denne avtalen med kommunen, sier han.