Hopp til innhold

– Gratis parkering vil ikke bringe mer folk til sentrum

Høyre vil ha en halvtimes gratis parkering i Arendal sentrum for å stoppe butikkdøden. Gammeldags tankegang mener SV.

Arendal sentrum

Både Høyre, Ap og Frp tror det vil bli langt mer folksomt i sentrum om det blir gratis å parkere i sentrum. Forslaget er 30 minutter gratis parkering.

Foto: Pål Tegnander

Stadig flere butikklokaler står tomme i Arendal sentrum. I forrige uke ble butikkdøden i sentrum diskutert i kommunestyret, og tiltak ble varslet.

– Først og fremst er det noe kunder og næringsdrivende etterspør. Vi tror gratis parkering vil føre til at flere bruker sentrum fremfor kjøpesentrene rundt byen vår, sier Robert Myhren som sitter i programkomiteen for Høyre i Arendal.

Forslaget Myhren ønsker vil koste rundt en million kroner i året og vil frigi 60 gratisplasser. Disse pengene skal komme fra et allerede trangt kommunebudsjett.

Gammeldags

Rune Sævre (SV)

Rune Sævre, gruppeleder for SV i Arendal mener at gratis parkering i sentrum ikke vil gi flere folk i byen. Han ønsker flere parker og åpne grønne arealer.

Foto: Svein Sundsdal

– At butikklokaler står tomme er noe som har skjedd hvert andre år de siste årene, sier Rune Sævre, gruppeleder for SV i Arendal.

Han synes Høyres forslag, som forøvrig støttes av Ap og Frp, er gammeldags og vil ikke gi den aktiviteten som ønskes i sentrum.

– En halvtime fra eller til vil ikke gjøre en forskjell i byen, sier Sævre.

Han har egne tanker på hva som vil bringe Arendalittene til byen.

Jeg er så lei av å se biler som leter etter ledige plasser i sentrum. Vi trenger nye tiltak som fremmer miljøhensyn. Vi må få folk ut på bena

Rune Sævre

– Det vi faktisk trenger er større grønne områder, parker, kanaler og steder der folk kan bevege seg. Ikke 60 gratis parkeringsplasser.

Ledige plasser

Myhren sier det ikke bare er en økonomisk side ved forslaget.

– Vi tror at hvis det kun er en halvtimes gratis parkering, vil det bety en større sirkulasjon av biler og oftere gi ledige plasser i sentrum.

Myhren sier han brenner for en by som yrer av liv.

Han ønsker ikke å svartmale situasjonen for butikkene i Arendal, men sier at det trengs mer aktivitet og folk.

– Vi mener at de som skal være lenge i sentrum kan bruke parkeringshusene rundt byen, mens de som bare har et ærend kan få nyte godt av gratisplassene.

Feil tilrettelegging

Sævre mener Myhren og Høyre tenker helt feil når det gjelder byutvikling av Arendal.

– Jeg er så lei av å se biler som leter etter ledige plasser i sentrum. Vi trenger nye tiltak som fremmer miljøhensyn. Vi må få folk ut på bena, sier han.

Sævre mener Høyre er styrt av handelsstanden og sier at om gård- og butikkeiere hadde vært mer ekspansive i sentrum kunne man sluppet butikkdøden som rammer enkelte deler av byen.

Myhre tror forslaget på tross av Sævres kritikk, blir en realitet.

– Jeg er rimelig sikker på at forslaget blir vedtatt og at vi får flertall i kommunen for dette, sier han.