Omstridt «nyhetsside» stengt etter advarsler fra Facebook

Sørlandsnyhetene ble tatt ned fra Facebook fredag og åpnet igjen lørdag etter at det ble gjennomført sletting av alt som sto på siden.

Sørlandsnyhetene

STENGT: Facebook-siden «Sørlandsnyhetene» er ikke lenger tilgjengelig. En av skribentene mener stengingen skyldes «organisert masserapportering».

Foto: Skjermdump

Lørdag ettermiddag (17. august) ble Sørlandsnyhetene på Facebook åpnet igjen.

Tirsdag bekreftet Facebook overfor NRK at det ikke var de som stengte siden.

– Sørlandsnyhetene er ikke stengt slik NRK hevder. Den var satt på pause, for at jeg kunne drive vedlikehold for at siden ikke skal bli stengt, skrev Sørlandsnyhetenes administrator, Einar Øgrey Brandsdal, i et innlegg på Sørlandsnyhetene etter at siden ble åpnet igjen.

Havnedirektøren i Kristiansand er blant dem som har klaget siden inn til Facebook. Fædrelandsvennen skriver fredag at de også har rapportert Sørlandsnyhetene.

– Siden er stengt som følge av «organisert masserapportering», mener talsperson for Sørlandsnyhetene, Nils Nilsen.

Han er en av skribentene som bidrar til Facebook-siden.

De har blant annet publisert flere innlegg om den omstridte Kunstsiloen i Kristiansand, og vært kritiske til Kristiansand-ordfører Harald Furre og havnedirektør Halvard Aglen.

Skjermdump fra Sørlandsnyhetene

Ordfører Harald Furre er en av dem som har blitt diskutert på Sørlandsnyhetene. Han sier til NRK at han ikke har rapportert Facebook-siden.

Foto: Skjermdump

Sørlandsnyhetene har flere ganger kommet med påstander om kammeraderi og korrupsjon blant næringslivstopper og politikere i sørlandsbyen. De flagger selv høyt viktigheten av åpenhet i samfunnet. Men hvem som administrerer Facebook-siden med drøyt 20.000 følgere, er foreløpig ukjent.

Sørlandsnyhetenes egne talsmann hevder at han ikke kjenner administratorens identitet, og viser til en anonym epostadresse som han ikke ønsker å dele med NRK.

Det er kjent at Netthandelen-gründer Einar Øgrey Brandsdal har bidratt til finansiering.

Halvard Aglen

Havnedirektør Halvard Aglen i Kristiansand er blant dem som har rapportert Sørlandsnyhetene til Facebook. Nå er siden stengt.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Ingen aksjon

Havnedirektør Halvard Aglen i Kristiansand har blitt flittig nevnt i artikler på Sørlandsnyhetene siden oppstarten i 2018. Det er særlig i forbindelse med flytting av konteinerhavna ut av Kristiansand sentrum og boligprosjektet Kanalbyen at Aglen har vært omdiskutert på Facebook-siden. Begge svært omstridte prosjekter i Kristiansand.

Aglen mener både han og familien har vært utsatt for hets, sjikane og løgner gjennom Sørlandsnyhetene over lang tid.

– Jeg har rapportert Sørlandsnyhetene til Facebook mange ganger det siste halvannet året. Men det har aldri vært tema med en slik aksjon som Nilsen hevder har skjedd, sier Aglen til NRK.

Beskylder «eliten»

I en pressemelding hevder Nilsen at både politikere, næringslivsaktører og media står bak «masserapporteringen», som han mener førte til stenging av siden.

Han hevder å kjenne identiteten til samtlige av personene som har rapportert siden, men ønsker ikke å dele denne dokumentasjonen med NRK.

Nilsen ønsker heller ikke å kommentere hvor mange personer som har rapportert Sørlandsnyhetene.

– Men det er massivt, og organisert.

Hva tror du er grunnen?

– Det er farlig å spekulere i det, men her er det nok noen som har fått panikk i innspurten av valgkampen og handlet overilt.

Dere er opptatte av åpenhet, men flere av innleggene er anonyme?

– Personlig er jeg mot anonymitet og har vært offentlig siden den dag vi startet. Likevel har jeg forståelse for at noen ser det som tvingende nødvendig å være anonyme, svarer Nilsen.

Klager fra Fædrelandsvennen

Sørlandsnyhetene har også blitt beskyldt for å komme med konspirasjonsteorier, hets og uthenging av både politikere og privatpersoner.

Fædrelandsvennen skriver fredag at de selv har sendt klager til Sørlandsnyhetene, og rapportert siden til Facebook. Årsaken er at Sørlandsnyhetene har brukt flere av Fædrelandsvennens bilder uten tillatelse.

Avisen skriver også at andre medier har meldt fra om bruk av bilder med opphavsrett.

Harald Furre

NETTHETS: Harald Furre er en av dem som har fått gjennomgå på Facebook-siden «Sørlandsnyhetene» hvor artikler publiseres av anonyme avsendere. Kun leserinnlegg er signert.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

NRK har vært i kontakt med ordfører Harald Furre (H) i Kristiansand, som tidligere har vært svært kritisk til Sørlandsnyhetene.

– Har du rapportert Sørlandsnyhetene til Facebook?

– Nei, svarer Furre i en SMS.

NRK har også vært i kontakt med varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) og Aps toppkandidat Jan Oddvar Skisland, som sier at de heller ikke er blant dem som har rapportert Facebook-siden. De har heller ikke hørt om en «organisert aksjon», slik Nilsen hevder.

Opplever Facebook som lukket

Medier24-redaktør Erik Waatland har ved flere anledninger vært i kontakt med Facebook i forbindelse med Facebook-sider som blir stengt.

– På generell basis mener jeg Facebook må vise mye mer åpenhet om bakgrunnen for hvorfor de tar de valgene de tar. Jeg opplever Facebook som lukket, sier Waatland.

NRK skrev først at det var Facebook som stengte siden. Facebook bekreftet tirsdag 20. august at dette ikke er tilfelle.

Erik Waatland

Medier24-redaktør Erik Waatland

Foto: Berit Roald / NTB scanpix